Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Gyógyulás, kényeztetés szárazon és vízen

Azt hihetnénk, hogy az egészséget középpontba helyező életmód és a wellness-őrület korunk gyümölcse, valójában a test művelése az emberiséggel egyidős hagyomány, és ha egy jól megérdemelt wellness-nappal vagy nyaralással kényeztetjük magunkat, ugyanazt tesszük, mint amit már az ókori görög és római polgárok is rendszeresen űztek.

A wellness fogalma alapvetően olyan életszemléletet takar, melynek lényege, hogy testileg, lelkileg és szellemileg egészségesek legyünk, megelőzzük a minket fenyegető betegségeket, és kiegyensúlyozott mindennapokat teremtsünk. Mindezt egészséges táplálkozással és testünk karbantartásával: rendszeres testmozgással, sporttal, masszázzsal, úszással, szaunázással, testápolással érhetjük el.

A wellness életforma nem képzelhető el víz nélkül: az éltető elem sportolásra, lazításra és bizonyos betegségek gyógyítására is alkalmas lehet. Mi, magyarok igencsak szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen hazánk rendkívül gazdag termál- és gyógyvizekben, a fürdőkultúra a római korig nyúlik vissza, tehát nem ok nélkül állíthatjuk, hogy wellnessnagyhatalomnak számítunk. Lássuk, hogyan szolgálják a vizek és a hozzá kapcsolódó különböző eljárások testi-lelki jólétünket.

Gyógyító vizek

Az egészségmegőrzés és a gyógyulás szempontjából a magas hőfokú és ásványianyag-tartalmú vizek jelentősek igazán, melyek mélyen a földfelszín alatt fakadnak. Az ásványvizek meghatározott oldott ásványianyag-tartalommal bírnak (1000 mg/l), és nem csak ivásra alkalmasak: a legtöbb gyógyfürdő medencéiben ilyen vizekkel találkozunk. Az ásványvizek egyszerre többféle anyagot is tartalmaznak, különféle összetételben, melyek vagy erősítik, vagy gyengítik egymás hatását. Termálvíznek az olyan vizeket nevezzük, melyek a mélyebb talajrétegből a felszínre érkezve eleve magas hőmérsékletűek: Magyarországon ez 30°C-os vagy annál melegebb vizet jelent, míg Európában 20°C a határérték – utóbbi esetben a fürdőzéshez a víz további melegítése szükséges. Gyógyvíznek számítanak az olyan ásványvizek, melyek bizonyos betegségeknél orvosilag bizonyítottan gyógyhatással bírnak. A gyógyvizek gyakran termálvizek is egyben.

A különféle vizek fizikai és kémiai tulajdonságaik miatt alkalmasak a közérzet javítására és a gyógyításra. Még a „közönséges” víz sem haszontalan: felhajtóereje miatt a vízben csökken az emberi test súlya, ellazulnak az izmok, és az ízületek megterhelése nélkül mozoghatunk benne.

Ezt a hatást leginkább mozgásszervi betegségek kezelésében és sérülések utáni rehabilitáció során használják ki, amikor a gerinc vagy a végtagok nem terhelhetőek, pl. úszás, víz alatti gyógytorna formájában. A magas ásványianyag-tartalmú vizekben a felhajtóerő még nagyobb, a vízben található anyagok pedig a bőrön keresztül felszívódva, majd a véráramba jutva képesek pozitív hatást gyakorolni a szervezetre. Termálvizek esetén a meleg vízből felszálló gőzt belélegezve is jut szervezetünkbe az értékes anyagokból.

A gyógyvizeket leginkább idült mozgásszervi, nőgyógyászati és urológiai betegségek esetén alkalmazzák, és fájdalomcsillapításra is alkalmasak. Ivókúraként gyomor-bélrendszeri, vese- és anyagcsere-betegségekben hasznosak, légzőszervi betegségeknél pedig a vízgőz inhalálása segíthet.

Hazánk gyógyvizei

A magyarországi gyógyfürdőkben leggyakrabban fellelhető, gyógyító célra használatos ásványvíztípusok a következők:

Konyhasós (nátrium-kloridos) gyógyvizek: stimulálják az immunrendszert és gyulladáscsökkentő hatásúak. Nőgyógyászati, urológiai, bőrgyógyászati és mozgásszervi betegségek esetén alkalmazzák. Lelőhely: Hajdúszoboszló, Eger, Debrecen.

Természetes szénsavtartalmú vizek: hatásukra a nő az erek vérellátása, fokozódik az anyagcsere és a szívműködés, javul a tüdő oxigénellátása. Főként szív- és érrendszeri betegségek esetén alkalmazzák, illetve olyan esetekben, amikor valamelyik szerv vérellátottságának fokozására van szükség, például mozgásszervi betegségeknél. Lelőhely: Balf, Parádsasvár, Balatonfüred.

A jódos vizek legtöbbször egyben szénsavasak is, együtt pedig fokozottan gyulladáscsökkentő hatásúak, serkentik a petefészkek működését. Főként nőgyógyászati és urológiai problémák esetén hasznos gyógyhatásuk, de használják még pikkelysömör és bizonyos mozgásszervi betegségek esetén, pajzsmirigybetegeknél ivókúrában alkalmazzák. Lelőhely: Hajdúszoboszló, Debrecen.

Az ún. meszes-földes vizek kalciumot, magnéziumot és hidrogén-karbonátot tartalmaznak, ezek közül a kalcium gyulladáscsökkentő hatású, főként, ha a víz egyben sós is. Reumatikus, bőr- és nőgyógyászati gyulladásos megbetegedések kezelésére használják. Lelőhely: budai gyógyfürdők, Kékkút, Hévíz, Eger.

A kénes vizek gyógyhatását leginkább kopásos ízületi betegségek estén használják ki, de vérkeringést élénkítő hatásuk miatt bőrgyógyászati betegségek (pl. pikkelysömör, ekcéma) kezelésére is alkalmasak. A kén hatására kitágulnak a szívkoszorúereket, javul a szív vérellátottsága, ezért szív- és érrendszeri betegségek esetén is alkalmazzák, valamint gátolja a koleszterin érfalakba történő beépülését. Lelőhely: Budapesten a Lukács és a Rudas fürdő; Balf, Harkány, Parádsasvár, Hévíz.

Az enyhén radioaktív vizek (még ha furcsán hangzik is) alkalmasak lehetnek gyógyító célra is. A főként radonos, rádiumos gyógyvizek alacsony sugárterhelést jelentenek a szervezetre nézve, használatuk tehát nem káros. Az ilyen vizek erős fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatásúak, fokozzák a belső elválasztású mirigyek működését és az anyagcserét. Belélegezve és ivókúrában is alkalmazzák. Lelőhely: Hévíz, Miskolctapolca, Eger, Budapesten a Gellért és a Rudas fürdő.

Fürdőreakció

A gyógyvizek egészségmegőrző, betegségmegelőző hatását bárki kihasználhatja rendszeres gyógyfürdőzéssel, ha azonban valamilyen betegséget szeretnénk kúrálni, kérjük ki orvosunk tanácsát, már csak azért is, mert a gyógyvizes kezelések elkezdése után pár nappal jelentkezhet az ún. fürdőreakció, ami a kezelendő betegség tüneteinek fokozódását és a közérzet romlását jelenti. Előfordulhat, hogy a kezelést emiatt módosítani kell, vagy hogy a tünetek hátterében valójában más ok áll, ez pedig mindenképp orvosi segítséget igényel.

Medencék, kamrák és kádak

A gyógy- és wellnessfürdők a különböző vízhőmérsékletű medencék, eltérő léghőmérsékletű és páratartalmú száraz és nedves helyiségek, kamrák hatalmas választékát kínálják. Eligazodni köztük nem is olyan egyszerű, a kínálat azonban lehetővé teszi, hogy megtaláljuk az egészségi állapotunknak és ízlésünknek megfelelőt.

Zárt helyiségek, termek
A különféle klímájú termek már az ókori római fürdőkultúrában fellelhetők voltak, elnevezéseiket ma is előszeretettel használják. Ezekben a helyiségekben szervezetünket fokozatosan szoktathatjuk hozzá az egyre megterhelőbb viszonyokhoz: a testhőmérsékletnél alig magasabb, 30-40°C-ra fűtött, közepes páratartalmú tepidariumban kellemesen átmelegszik a test, anélkül, hogy megterhelné a vérkeringést. Ha magasabb hőmérsékletre és több párára vágyunk, választhatunk a kb. 45°C-os, magas páratartalmú caldarium; a szauna száraz változata, az 55°C-os laconium; a magas (120°C-os) hőmérsékletű és alacsony páratartalmú finn szauna, vagy a legmagasabb páratartalmú gőzfürdő között.

Ezekben az a közös, hogy a magas hőmérséklet és a párás levegő hatására ellazulnak az izmok, javul a szervezet vérellátása és anyagcseréje, valamint beindul az izzadás. Rendszeres használatuk erősíti az immunrendszert, méregtelenít, javítja a közérzetet és megszépíti a bőrt. A felhevült testet a fürdőzés vagy szaunázás végén le kell hűteni, ezt hideg vizes medencében – hangzatos nevén: frigidariumban – tehetjük meg, ahol a bőr pórusai bezárulnak és felpezsdül a vérkeringés.

Termálvizes medencék és sugármasszázs
Magas, 30-40°C-os hőmérséklet uralkodik a termálvizes medencékben is, a jótékony hatást azonban nem csak ez, és a vízben található ásványi anyagok biztosíthatják, hanem a víz áramlása is. Ma már szinte a legtöbb wellnesslétesítményben, fürdőben található pezsgőfürdő (jacuzzi), amiben a medence faláról és aljáról a vízbe áramoltatott légbuborékok kellemesen masszírozzák a testet – hasonlóan az olyan medencékhez, melyekben különböző erősségű vízsugarak teszik ugyanezt. A buborékok és vízsugarak felpezsdítik a vérkeringést, és élénkítő hatással vannak a szervezetre.

Hasonló élményben lehet részünk, ha víz alatti sugármasszázst, más néven tangentort veszünk igénybe. Ez a kádfürdő személyre szabott kezelést tesz lehetővé, akár csak egy-egy testrészre irányítva a vízsugarakat. A sugármasszázs javítja a vér- és nyirokkeringést, az izomtónust, és fellazítja a letapadt szöveteket. A kádban történő fürdőzés tehát nem csak otthoni tisztálkodásra, de számos gyógykezelésre is alkalmas, pl. elektromos vízi kezelésre, vagy különböző (szénsavas, sós, termálkristályos) gyógyvizekben való megmártózásra.

Kaphatunk hideget-meleget

A hideg-meleg víz váltogatása szintén gyógyhatással bír, hatására javul az adott testrész keringése. A váltófürdő lényeges eleme az ún. Kneipp-kúrának, melyben a borogatások és a különböző testrészek vizes locsolgatása is fontos szerephez jut. A medencékben nem csak úszkálni és ejtőzni lehet, hanem gyalogolni is. Az erre alkalmas taposómedencék alját kavicságy borítja, vizük sekély, a benne való járkálás hatására javul a láb vérkeringése, a gömbölyű kavicsok pedig kellemesen masszírozzák a talpat. Gyógyírt jelent a fáradt, visszeres vagy lúdtalpas lábnak.

Ijesztőnek tűnik, ám gerinc-, csípő- és térdpanaszok kezelésében nagyon hasznos és kíméletes eljárás a súlyfürdő, melyet speciális medencében végeznek. A kezelés során a nyakánál vagy hónaljánál a vízbe függesztett páciensre súlyokat akasztanak, ezáltal a gerinc csigolyái és a láb ízületei széthúzódnak, miközben az izmok tehermentesülnek.

Masszázs, iszappakolás

A wellness- és gyógykezelések nem érnek véget a medencékben és a gőzzel teli helyiségekben. Ha már gőz, meg kell említenünk, hogy bizonyos anyagok (illóolajok, gyógyvizek, só vagy gyógyszerek párájának) belélegzése is jótékony hatású, ez szintén sok létesítményben elérhető, csakúgy, mint a vízi elfoglaltságok nagyszerű kiegészítője, a masszázs. A számtalan masszázstípus közül ember legyen a talpán, aki választani tud, az adott intézmény kínálatán kívül meghatározó lehet azonban, milyen állapotban van szervezetünk, és mit szeretnénk általa elérni. Az izomzat fellazítására, bemelegítésére a sport- és a svédmasszázs, nyirokrendszeri zavarok esetén a nyirokmasszázs alkalmas; fájdalomcsillapításra a gyógymasszázs lehet a megoldás, az elmerevedett testnek pedig a thai masszázs jelentheti a gyógyírt.

Gyakori kezelés a gyógyfürdőkben az iszapkezelés. Az iszapok a gyógyvizekhez hasonló tulajdonsággal bírhatnak (pl. a hévízi vagy a holt-tengeri iszapok), és szintén nagy koncentrációban tartalmazhatnak ásványi anyagokat. Jó hőtároló és hőleadó képességük miatt ideálisan alkalmazhatók testpakolásként. A meleg iszapot a bőrre felvíve javul a vérkeringés és az anyagcsere, az inak és izmok ellazulnak, ezért az iszapkezelések eredményesen alkalmazhatók gyulladásos és mozgásszervi betegségek, ízületi fájdalmak esetén, nem utolsósorban pedig a bőrt is regenerálják.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/wellness_gyogyfurdo