Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Telefonon kezelhetők a depressziós betegek

Új és sikeres módszer lehet a depressziós betegek kezelésében a telefonos pszichoterápia. Az első hallásra szokatlan kezelési mód egy amerikai felmérés szerint hatásos kiegészítője lehet a gyógyszeres terápiának, mivel sokkal hatékonyabban képes bevonni a betegeket a pszichoterápiában való részvételre, mint a hagyományos, személyes megjelenésen alapuló kezelés.

A több éven keresztül zajló kutatás során közel 400 seattle-i depressziós beteg kezelését kísérték figyelemmel, és azt vizsgálták, hogy a telefonos pszichoterápia képes-e hatásos kiegészítője lenni az antidepresszánsok szedésének.

Evette J. Ludman vezető kutató szerint a speciális terápia a kezelt depressziós betegek esetében hosszú távú javulást eredményezett. A kezelés megkezdése után másfél évvel a résztvevők 77%-a számolt be állapota javulásáról, és a kezeléssel is elégedettek voltak. A legnagyobb mértékű javulás a közepes és súlyos állapotú betegeknél figyelték meg.

Elmondásuk szerint a kutatók maguk is meglepődtek azon, hogy a terápia pozitív hatása hosszú távon is mennyire sikeresnek bizonyult, mivel a depresszió kezelésének legnehezebb része az elért javulás megtartása.

A kutatás során a megszokott klinikai gyakorlathoz hasonlóan a pácienseknek a depresszió diagnosztizálása után antidepresszánsokat írtak fel. A vizsgálatban részt vevő betegek fele az első hat hónapban nyolcszor vett részt telefonos pszichoterápián, majd a következő fél évben kettő-négy további alkalommal kaptak segítséget.

A betegek és a pszichoterapeuták személyesen sosem találkoztak, csakis telefonon keresztül érintkeztek. A pácienseket sokszor nem volt egyszerű utolérni, de a terapeuták mindent elkövettek azért, hogy ne bújhassanak ki a kezelések alól. A kezelés gondosan kidolgozott protokoll szerint haladt: kognitív viselkedésterápiás lépésként arra biztatták a betegeket, hogy nevezzék meg negatív gondolataikat, és szálljanak velük szembe; illetve arra ösztönözték őket, hogy végezzenek olyan tevékenységeket, melyekben korábban örömüket lelték, továbbá készítsenek tervet arra vonatkozóan, hogyan törődjenek magukkal.

A tapasztalatok szerint a telefonos pszichoterápiában a páciensek sokkal nagyobb mértékben működtek közre és sokkal több alkalommal vettek részt, mint a depressziós betegek általában. Az USA-ban a kezelésben részesülő depressziós betegeknek csak fele vesz részt pszichoterápiás látogatáson, és csak kevesebb mint harmaduk megy el négy vagy több kezelésre. A mostani vizsgálat során négyből három beteg legalább hat telefonos kezelésen vett részt, ami Ludman szerint meglepő, hiszen a vizsgálatban részt vevők egyike sem vett részt korábban semmilyen tanácsadáson, és nem is terveztek hasonlót.

Az olyan depressziós tünetek, mint a kedvetlenség vagy mások társaságának kerülése megakadályozza, hogy az érintettek segítséget kérjenek, ezért a telefonos pszichoterápia jelentős segítség lehet, mivel megfelel a betegek igényeinek, ahhoz képest sokkal kényelmesebb és elfogadhatóbb a depressziósok számára.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/depresszio_pszichoterapia