2025. Február 20. csütörtök

A Dél-Kalifornia Egyetem kutatói az Endokrin Társaság éves találkozóján azon megfigyeléseik nyilvánosságra hozatalára készülnek, miszerint annál, aki hizlaló ételekről készült képeket nézeget – pláne ha közben még cukros üdítőt is fogyaszt -, az agy étvágyért felelős, illetve jutalmazó központját erős ingerek érik, így nem csoda, ha szinte azonnal késztetést érez arra, hogy egyen.


Azt már korábbi tanulmányok is kimutatták, hogy az ételhirdetések éhségérzetet váltanak ki,” – fejtette ki Kathleen Page, az Egyetem Keck Orvosi Iskolájának munkatársa –„a mostani vizsgálatok azonban arra is választ adnak, miként reagál az agy az ételek ábrázolásaira, és mindez miként növeli az éhségérzetünket, valamint bizonyos ételek utáni sóvárgásunkat. Ennek felismerése azért is fontos, mert az agyjutalmazó központjának ingerlése túlevéshez, sőt elhízáshoz is vezethet.”

Page és munkatársai mágneses rezonancia felvételek segítségével figyelték meg 13 elhízott egyén agyi reakcióit, miközben azok magas, illetve alacsony kalóriatartalmú ételekről készült képeket nézegettek. Az alanyok 15 és 25 év közötti hispán nők voltak, mivel a nők köztudottan fogékonyabbak az ételekre, a hispánok között pedig magas a kettestípusú cukorbetegség kockázata.

A hizlaló ételek nézegetése után a kísérleti alanyoknak 1-től 10-ig terjedő skálán kellett megjelölniük éhségérzetüket, valamint édes vagy egyéb ízletes ételek iránti vágyakozásukat. A kísérlet felénél a nőknek 50 gramm glükózt – ami nagyjából egy dobozos üdítőnek felel meg -, majd újabb idő elteltével 50 gramm fruktózt kellett inniuk.

Amint arról Page beszámolt, azt sejtették, hogy az ételekről készült képek aktiválni fogják az agy jutalmazó központját, azon azonban meglepődtek, hogy a glükóz, valamint a fruktóz fogyasztása milyen mértékben növelte az éhségérzetet, valamint az ízletes, fűszeres ételek utáni sóvárgást.

„Az emberi szervezet arra termett, hogy egyen és energiát raktározzon; a történelem előtti időkben pedig az volt a cél, hogy minél magasabb kalóriatartalmú ételeket együnk, mivel nem lehetett tudni, mikor jutunk legközelebb táplálékhoz” – fejtette ki Page, majd hozzátette, hogy természetesen ma már más a helyzet, ám a hozzáadott cukor fogyasztása hasonló reakciókat vált ki ma is, és azonnal megnöveli a különféle ételek utáni vágyakozásunkat.


Forrás: Medipress
2012. 06. 30.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés