2024. Július 18. csütörtök
A Nemzetközi Fejfájás Társaság részletesen osztályozta a hideg által kiváltott fejfájást.Ezt a fájdalmat azoknak az ereknek az összehúzódása és kitágulása okozza, amik a torok felől az agyhoz vezetnek, és ez általában akkor fordul elő, ha hideg ételt vagy italt túl gyorsan fogyasztunk. A „fagylalt fejfájás” hivatalos neve a sphenopalatine ganglioneuralgia. A szakértők azt javasolják, hogy hideg ételeket lassan kell fogyasztani, a nyelvet hozzá kell nyomni a szájpadláshoz és meleg vizet kell inni.

Az egyik legkellemesebb érzés, amikor a jégkrém szétolvad a nyelveden, de a kanálnyi hűvös élvezet veszéllyel jár, ez az „agyfagyás”. A Nemzetközi Fejfájás Társaság (International Headache Society /IHS/) már hivatalosan is közzétette azt a felismerést, hogy mi okozza ezt az állapotot. A szakértők néhány egyszerű ötletet is adnak arra, hogyan lehet elkerülni a zsibbasztó érzést.

Megállapították, hogy ezt a típusú fájdalmat hideg ételek, italok fogyasztása vagy a hideg levegő belélegzése váltja ki. Arra is figyelmeztetnek, hogy leginkább a jégkása fogyasztása váltja ki a homloktáji, szúró fájdalmat. A döntés, hogy ezt a fájdalmat „agyfagyás” vagy „fagylalt fejfájás” néven hivatalosan is felvegyék a fejfájások nemzetközi osztályzásába akkor született meg, amikor a legutóbbi kutatások igazolták, hogy a migrénes fejfájástól szenvedőknél sokkal gyakrabban fordul elő.

A Fejfájások Nemzetközi Besorolásának korábbi kiadásaiban csak egy rövid utalást lehetett találni a hideg által kiváltott fejfájásra, azonban az év elején megjelent harmadik kiadásban már egy egész fejezetet szenteltek ennek a fejfájástípusnak. A leírás szerint a fájdalmat kiválthatja a hírtelen hidegvízbe merülés, a hideg időjárás, és elkülöníti azokat az altípusokat, amit a hideg levegő belélegzése vagy hideg ételek, italok fogyasztása vált ki. „A hideg jégkása gyors fogyasztása nagy valószínűséggel kiváltja ezt a fájdalmat, ugyanakkor a jégkrém evés is provokálhatja, még ha lassan esszük, akkor is.” Úgy gondolják, hogy az „agyfagyás” akkor alakul ki, amikor folyékony vagy szilárd hideg étel a szájpadláshoz vagy a garat hátsó részéhez ér. A tudományos nevén sphenopalatine ganglioneuralgiaként ismert fejfájás általában akkor fordul elő, amikor az időjárás kifejezetten meleg, és az illető túl gyorsan fogyaszt hideg ételt vagy italt.

Ugyanakkor az „agyfagyás” pontos oka az orvosok körében még elég vitatott. A Harvard Orvosi Egyetem szív-érrendszert kutató orvosa, Dr. Jorge Serrador elmondta, hogy a vizsgálata során kiderült, hogy a fájdalmat követően jelentősen megnőtt a vérátáramlás az egyik agyhoz menő nagyobb érben, az arteria cerebri mediában. Azt gondolják, hogy a lehűlt vér áramlása az ér kitágulását okozza, és az intenzív fájdalom akkor jön létre, amikor az ér kitágul, fokozódik az agyszövethez menő véráramlás, és enyhül a fájdalom, amikor az ér ismét normálméretűre szűkül. Dr. Serrador és munkatársai önkénteseken is végeztek vizsgálatokat, akikkel szívószálon keresztül jeges vizet itattak úgy, hogy a szívószálat szájpadláshoz érintették. Véleményük szerint a migrénes fejfájás alatt hasonlóan változhat a vérátáramlás, ami azt is megmagyarázza, hogy miért fordul elő gyakrabban az „agyfagyás” a migréntől szenvedők körében. Dr. Dwayne Godwin idegkutató szerint azonban annak ellenére, hogy a torokba kerülő hideg ételek vagy italok valóban lehűtik a vért az artériákban, a fájdalom érzékelésében az agyhártyának is fontos szerepe van. Stefan Evers a Nemzetközi Fejfájás Társaság főtitkára elmondta, hogy korábban nem tettek különbséget a hideg által kiváltott fejfájások között. Ma azonban már elkülönítjük a külső hideg inger hatására létrejött fejfájást, és a hideg ételek, italok fogyasztása vagy a hideg levegő belélegzése következtében fellépő fejfájást. A fejfájás kialakulásának pontos mechanizmusa a mai napig sem ismert teljes egészében. Egyes elképzelések szerint a hideg ételek, például a fagylalt fogyasztása által kiváltott fájdalom, és a külső hideg inger (például a hideg víz) hatására létrejött fájdalom eltérő. A fájdalom enyhítését tekintve talán több konszenzus született.

Dr. Godwin véleménye szerint az egyetlen hatásos módja a fájdalom elkerülésére, ha nem fogyasztunk hideg ételeket és italokat. A kutató azt tanácsolja, hogy neki kell nyomni a nyelvet a szájpadlásnak, hogy ezzel is melegítsük az ott átáramló vért, vagy meleg vizet kell inni. Alasdair Mace, a londoni Imperial College fül-orr-gégész adjunktusa hozzátette: „Szinte mindenki tapasztalhat fejfájást, valamilyen nagyon hideg étel vagy ital lenyelése közben. A legjobb módja a fájdalom elkerülésének, ha kis mennyiségben iszunk hideg italt vagy eszünk jégkrémet, és két falat között elég időt hagyunk arra, hogy a torok ismét felmelegedjen.”


Forrás: Medipress
2015. 05. 17.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés