2024. Április 19. péntek
Egy új áttekintés szerint nem biztos, hogy a számos tejtermékben és húsfélében található telített zsírok olyan mértékben hozzájárulnak a szívbetegségek kialakulásához vagy a korai halálozáshoz, mint azt sokan hiszik.

Az áttekintést készítő kanadai kutatók azonban egyértelmű összefüggést mutattak ki a szívpanaszok és a transz-zsírok között, amelyek olyan rendkívül feldolgozott élelmiszerekben fordulnak elő, mint például a rágcsálnivalók, a margarin vagy a péksütemények. „Az általunk áttekintett kutatások közül nem mindegyik jutott ugyanarra a következtetésre, de általában azt mutatták ki, hogy a transz-zsírok nagyobb mennyiségű fogyasztása következetesen összefügg a szívbetegség és a korai halálozás magasabb kockázatával” – mondta a British Medical Journal augusztus 11-i számában közzétett tanulmány szerzője, Russell de Souza, a hamiltoni McMaster Egyetem klinikai epidemiológusa és biostatisztikusa.

A kanadai kutatócsoport összesen 41 amerikai, brit, japán, svéd, finn, dán, kanadai, kínai, görög és ausztrál kutatást elemzett, és ezen kívül egy nemzetközi vizsgálatot is bevontak kutatásukba. A transz-zsírokra összpontosító elemzésükhöz 20 amerikai, finn, kínai és holland kutatást használtak fel. Eredményeik alapján nem találtak olyan bizonyítékot, ami egyértelmű összefüggésre utalna a telített zsírok nagy mennyiségű fogyasztása és a bármilyen eredetű halálozás megnövekedett kockázata között. Ehhez hasonlóan arra sem találtak bizonyítékot, hogy a telített zsírok kapcsolatba hozhatók az agyvérzés, a 2-es típusú diabétesz és/vagy a szívbetegség magasabb kockázatával.

Mindezek ellenére a vizsgálatot végző kutatók felhívták a figyelmet, nincs elegendő bizonyíték arra, hogy teljesen kizárják annak lehetőségét, hogy a telített zsírok hozzájárulhatnak a szívbetegség okozta korai halálozás megnövekedett kockázatához.

Forrás: Medipress
2015. 08. 15.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés