2019. Július 19. péntek
A májbetegség korai jeleinek gyors kiszűrésére alkalmas vérvizsgálatot fejlesztettek ki kutyák számára az Edinburgh-i Egyetem szakemberei.

A kutatók szerint a humán pácienseknél elért eredményekre épülő fejlesztés révén az orvosok hamarabb megkezdhetik a beteg állatok kezelését - írta a BBC News. A vizsgálat segít nyomon követni a miR-122 molekula szintjének változását: ez a molekula a májbetegség ismert biomarkere az embereknél.

Zacher Gábor a Szigetről: így bulizz a gyerekeddel! > > >  

A májbetegség megállapítására jelenleg biopsziát használnak a kutyáknál, ez a módszer azonban költséges és komplikációkhoz vezethet. Az Edinburgh-i Egyetem állatorvosi karának szakemberei 250 kutyánál mértek miR-122 szintet. A Journal of Veterinary Internal Medicine című folyóiratban publikált eredményeik azt mutatták, hogy a molekula nagyobb mennyiségben fordult elő a májbetegséggel küzdő kutyákban, mint egészséges társaikban. "Találtunk egy specifikus, érzékeny és nem invazív módszert a májbetegség észlelésére kutyáknál" - mondta Richard Mellanby, az egyetem kisállatkórházának munkatársa, a tanulmány vezetője.


Forrás: MTI
2018. 08. 08.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés