2018. Április 27. péntek
A magasvérnyomás betegség nagyon sok embert érint, mind hazánkban, mind pedig az egész világon. Ez a kór befolyásol olyan hétköznapi tevékenységeket is, mint amilyen az edzés, így nem szabad félvállról venni. Ez főleg akkor jelenthet gondot, ha valaki izmosodni akar, vagy a testépítés világába kalandozna. A témában dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája van a segítségünkre.

A magasvérnyomás betegség

A vér keringéséhez a szív pumpálása szükséges. A folyamatos erőkifejtés gondoskodik a vér mozgásáról, úgy, hogy az erekben nyomást alakít ki. A vérnyomás értéke változó, attól függően, hogy a szívnek éppen mekkora munkát kell kifejtenie, vagy, hogy az ember milyen tevékenységet végez. Normál esetben egy egészséges felnőtt ember vérnyomás 140/90 Hgmm alatt van. A vérnyomás kialakításában fontos szerepe van az ereknek is, melyek összehúzódással, vagy tágulással befolyásolják azt, valamit egy sor más tényező is beleszól az értékek alakulásába. Ha a vérnyomás értékei tartósan magasak, az károsodással jár az erekben. Ilyenkor az erek belső, endothel részén mikro sérülések keletkeznek, melyek gyengítik az ereket, így a magasvérnyomás szövődményei között az agyvérzés, a trombózis, vagy éppen a szívroham is szerepel.

Sport és magasvérnyomás

A megfelelően végzett sport nem csak jót tesz, hanem kifejezetten ajánlott is ennek a betegségnek a kezelésében. Dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája elmondta, hogy tény, hogy itt rendszerint a könnyedebb verziókról, például futásról, tornáról, úszásról van szó, mivel a súlyzós edzések extrém módon is megemelhetik a vérnyomást, ami akár komoly gondokat is eredményezhet. Elsősorban a laza mozgás ajánlott: séta, úszás, futás, gimnasztika, labdajátékok. Ezek csökkentik a vérnyomást. Az erő ellenében végzett passzív izomfeszülés viszont provokálja a vérnyomást arra hajlamos emberekben. Ez azonban távolról sem jelenti azt, hogy ezzel a betegséggel ne lehetne izmosítani, vagy akár a testépítés szenvedélyének hódolni. A lényeg, hogy ilyenkor fokozatosan kell emelni a terhelést, hogy a hirtelen, kiugróan magas vérnyomásból adódó gondokat elkerülhessük. A fokozatosság mellett érdemes képzett edző, illetve orvos tanácsát is kikérni, így elkerülhetőek a betegséggel gyakran együtt járó esetleges gondok.

A betegség tünetei

A magasvérnyomást csendes gyilkosnak is nevezik, mivel jellegzetes tünetekkel nem rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy mielőtt nekiáll a komolyabb edzésnek, mindenképpen érdemes utánajárnia, hogy a probléma önnel jelen van-e. Ezt otthoni vérnyomásméréssel is megteheti. Ekkor mindkét kézen, illetve a lábszárakon is mérést kell végezni, méghozzá egy nap többször is. sajnos azonban a pontos eredményeket még ekkor sem kapjuk meg, mivel az esetleges kiugrásokat nem tudjuk biztosan elcsípni. A legjobb megoldást a 24 órás vérnyomásmérés jelenti. Ez egy kis készülék segítségével oldható meg, melyet egy teljes napig magánál hord az ember. A készülék igen gyakran végez vérnyomásmérést a beavatkozásunk nélkül, amit később az orvos kiértékel, és ez alapján meghatározza a szükséges kezelést, illetve tanácsot adhat a sportolást illetően is.


Forrás: Trombózisközpont
2016. 02. 12.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés