2019. Szeptember 17. kedd
Nehezebben esik teherbe az a nő, aki heti több mint 40 órát dolgozik, és rendszeresen cipekedik – derül ki egy friss tanulmányból.

A kutatást vezető Dr. Audrey J. Gaskins, a bostoni Harvard T.H Chan School of Public Health professzora összesen 1739 nő adatait vizsgálta, akik átlagosan 33 évesek voltak 2010 és 2014 között. A kutatásban résztvevő összes nő szeretett volna teherbe esni. A résztvevők kitöltöttek egy kérdőívet, amely a munkaidejüket vizsgálta, továbbá azt, hogy végeznek-e fizikai munkát. ezután a szakemberek hathavonta felvették a kapcsolatot az alanyokkal, hogy lássák, mennyire volt egyszerű teherbe esniük.

A nők többsége csak nappal vagy éjszaka dolgozott, míg 16 százalékuk váltott műszakban. A résztvevők több mint 30 százaléka napi 8 óránál többet dolgozott, míg 40 százalékuk naponta ötször nehéz súlyokat kényszerült cipelni. Kiderült, hogy a heti 40 órás munka 20 százalékkal növeli a fogantatás idejét. Tizenkét hónap után, a nők 16 százaléka nem esett teherbe, míg 5 százalékuk két év után sem. Ehhez képest azok a nők, akik 21-40 órát dolgoztak, hat-nyolc hónapon belül várandósok lettek. A legjobb esélyeik azoknak voltak, akik emellett kemény fizikai munkát sem végeztek. Az eredményt befolyásolhatja, hogy a megkérdezettek 44 százaléka túlsúllyal küzdött, míg 22 százalékuk dohányzott, vagy nemrég szokott le a cigarettáról.


Forrás: Medipress
2015. 08. 25.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés