2018. Június 25. hétfő
A legújabb kutatások szerint nem is olyan ártalmatlan dolog az, ha valaki túlzásba viszi az alvást, ugyanis ha valaki éjszakánként több mint 8 órát alszik, annál megnő a stroke kockázata.

A túl kevés alvás sem jó persze, de még mindig kevésbé árt, mint a túl sok, hangoztatják a New York Egyetem Orvosi Iskolájának szakemberei, akik közel 290 000 alany nyomon követése során állapították meg, hogy a nyolc óránál több éjszakai alvás 146 százalékkal növeli meg a stroke kialakulásának esélyét, míg a hét óránál kevesebb „csak” 22 százalékkal. A 2004 és 2013 közötti időszakban figyelemmel kísért egyéneknél az általános egészségi állapotukat, az életmódjukat, a korukat és az etnikumukat is tekintetbe vették, ami alapján az derült ki, hogy a stroke elkerülésére annak van a legnagyobb esélye, aki 7-8 óra közötti mennyiséget alszik egy éjszaka és emellett heti 3-6 alkalommal fél-egy óra hosszat sportol valamit.

A stroke akkor fordul elő, ha vérzés jelentkezik az agyban, vagy ha egy vérrög elzárja a vér útját az agy valamelyik részébe. Ez a harmadik leggyakoribb halálok a szívbetegség és a rák után, a stroke által okozott agysérülések pedig a fő okozói a felnőttkorban kialakult mozgáskorlátozottságnak.

A stroke kockázatát növeli a dohányzás, a túlsúly, a mozgásszegény életmód, a helytelen étrend, de a magas koleszterinszint, a rendszertelen szívritmus és a cukorbetegség is. Korábbi vizsgálatok már azt is kimutatták, hogy a rendszeres alvásmegvonás is a kockázati tényezők közé tartozik, ennek hatására ugyanis megemelkedik az inzulinszint. Annak pontos okára azonban, hogy a túl sok alvás miért káros, még nem jöttek rá a szakemberek, de az egyik elképzelés szerint a hosszabb ideig tartó alvás már az alvásminőség rovására megy, egy másik feltételezés szerint pedig aki sokat alszik, az nappal kevésbé aktív, és ennek egyik negatív következménye lehet a stroke.


Forrás: Medipress
2016. 03. 01.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés