2017. Január 19. csütörtök

Stressz, pszichopatológia

bulimia nervosa
A bulimia nervosa leginkább serdülőket, fiatal felnőtteket érintő étkezési rendellenesség, mely súlyos testi szövődményekkel járhat.
BŐVEBBEN


tél téli depresszió

A napfény hiánya, a kevesebb mozgás és a hideg sokaknál lehangoltságot eredményezhet. A téli depresszió orvoslására ugyan bevethetjük a csokoládéevést, a mértékletességet azonban ne feledjük!


BŐVEBBEN


bipoláris zavar, mániás depresszió

A bipoláris zavar, más néven mániás depresszió a magyar lakosság nagyjából egy százalékát érinti. Közülük minden tizedik öngyilkosság következtében hal meg. A betegség az egyén hangulatára, viselkedésére és az érzékelésére is hat.


BŐVEBBEN


szülés utáni depresszió

A szülés utáni időszak fizikailag és lelkileg is megterhelő az anyák számára. A fáradékonyság és kialvatlanság tetejében az ilyenkor elvárt öröm és boldogság helyett hangulatukat nagyon sokszor inkább lehangoltság jellemzi, és akár depresszió is kialakulhat. Ezek figyelmeztető jeleivel érdemes tisztában lenni, mert a kezeletlen tünetek súlyos esetben tragédiához is vezethetnek.


BŐVEBBEN


munkahelyi stressz depresszió betegség
A munkahelyi stressz okai lehetnek a túlterheltség, a nem megfelelő körülmények, a határidők, a túlórák, a kedvezőtlen légkör. Az Európai Unió összes dolgozójának csaknem harmada szenved munkahelyi, illetve munkával kapcsolatos stressztől.
BŐVEBBEN


anorexia nervosa
Nagyfokú pedánsság, aprólékosság, rendkívüli intelligencia, magas teljesítménymérce felállítása. Mindezek a pszichés eredetű étvágytalanság, az anorexia nervosa előjelzői lehetnek. A betegek 2-6 százaléka meghal a betegség szövődményeiben. Van segítség?
BŐVEBBENTovábbi cikkeink
Csak semmi pánik! Természetes módszerek a depresszió enyhítésére Feszültség alatt: a stressz A pánikbetegség A szülők is stresszelnek, amikor iskolába kell vinni a gyereket Mozgással csökkenthető a szorongás A rák a lélek betegsége? A nehéz napok előtt: a premenstruációs szindróma Enyhíti a stresszt az egészséges életmód Magyarországi stressz-térkép Az Angyalok Konyhájának tanácsai az ünnepekre A baj nem jár egyedül? Miért éreznek bűntudatot a depressziósok? A gyász nem depresszió! Valóban bele lehet halni a bánatba Hasznunkra is válhatnak a traumatikus élmények A világ legfurcsább fóbiája Hogyan éljük túl a karácsonyi céges bulikat? Az alvás segít feldolgozni a fájdalmas emlékeket Depresszióhoz vezethet a kevés mozgás és a sok tévézés Eltérő módon reagálnak a stresszre a férfiak és nők Népbetegséggé vált a kiégés Mi motiválja az önbántalmazókat? Online is működik a pszichoterápia A depressziós nőknél gyakoribb a stroke Miért gyakori a skizofrénia? A gazdag országokban több a depressziós Mit tegyen, ha fél a repüléstől? Különleges fóbia a tűtől való félelem Extrém módon csonkítják magukat a tinik A depresszió csökkenti a nemi vágyat Inkább a munkanélküliség, mint a rossz munkahely? Egyre több férfi lesz depressziós a közeljövőben Testképzavaros férfiakat kutatnak a magyar pszichiáterek Génektől is függ, hogyan dolgozzuk fel a traumákat Hiányosak az autista gyerekek vizuális készségei Öröklődő betegség lehet az anorexia Asszonyi sors: vetélés, halvaszületés, gyász Lelki támaszra is szükségük van az iszapömlés károsultjainak A kimentés után is leselkednek veszélyek a chilei bányászokra Miért baj, ha nyitott személyiségű a depressziós? A családterápia a leghatékonyabb az anorexia kezelésében A sorsba vetett hit segít feldolgozni a gyászt A legfájdalmasabb megpróbáltatás: a gyász A dohányzás csak ideiglenesen csökkenti a stresszt A múlt kísértő árnya: Poszttraumás stressz Búcsú a holttesttől: Nem mindenkinek fontos Öröklődik az öngyilkos hajlam A leginkább vitatott pszichiátriai zavarok Megfejtették, miért kerülik az ölelést az autisták
Depressziót okoz a túl sok netezés? Hogyan hagyjunk fel rossz szokásainkkal? Máshogy stresszel férfi és nő Mi a baj a depressziósok agyával? A drogok miatt is egyre több a fiatal skizofrén Nem mindenkinél hatásos az antidepresszáns A képzett családokban gyakoribb az autizmus? Depresszióhoz vezethet a kevés alvás Árt a szívnek a stressz elfojtása Aki fél, az fél és nem egész Stressz ellen ezt egye! Beteggé tesz, ha rossz a főnök Nagyobb stressz: magasabb vérnyomás! Autizmus oltás miatt? Dolgozók rémálma: mobbing, azaz munkahelyi pszichoterror A hét legegészségtelenebb jellemvonás A felnőtt agyba jobban bevésődnek a traumák Autista zsenik: városi legenda vagy valóság? Pánikrohamból szívproblémák Génmutáció véd a mániás depressziótól "Pasirexia”: egyre gyakoribb az anorexia a férfiaknál Gyerekek, férfiak és nők: az evészavar mindenkit érint Meddig fokozhatók a sportteljesítmények? Akar beszélni róla? Az is normálisnak számít, ha nem A paranoiások köztünk vannak! Kiderült, miért gyakoribb a nőknél a depresszió és a szorongás Öngyilkossági hullám tizedeli a fiatalokat Összefüggés lehet a krónikus fáradtság és a herpeszvírus között Kezeletlen a pánikbetegek nagy része Pszichiátria a művészet tükrében Milyen a személyiségzavarban szenvedő ember? A depresszió testi fájdalommal is járhat A stressz szorításában Miben tudnak segíteni a mentálhigiéniai rendelésen? Okozhat-e Önnek betegséget a stressz? Röviden a depresszióról Egészségesebbek a dolgozó anyák A depresszió A fiúk miért nem sírnak? A fejfájás mint tünet Ha szorít a nyúlcipő: az agorafóbia A skizofrénia Az erőltetett kedvesség depresszióhoz vezet A Down-kór Esőemberek: az autizmus Delfinterápia depresszióra Agyi eltérések az autisták családtagjainál Stressz? Szedje versbe! Új lehetőség a skizofrénia kezelésében

KÉRDEZZE SZAKÉRTŐNKET
Dr. Vizi János
Szexológus, pszichiáter
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés