2024. Április 20. szombat
Nem mindenkinek kell fizetnie
A háziorvosi, a szakorvosi, illetve a fekvõbeteg ellátásban is egységesen 300 Ft-ot kell majd fizetni a betegeknek minden gyógyító, illetve diagnosztikai célú orvos-beteg találkozásért. A vizitdíj teljes összege – ami a kormány becslése szerint évente összesen kb. 20 milliárd forintot jelent – a szolgáltatóknál marad, amit az ellátás fejlesztésre fordíthatnak.

A vizitdíj összege bizonyos esetekben magasabb lesz: 600 forintot kell fizetni, ha valaki a háziorvosát házhoz hívja, vagy ha nem a választott háziorvosánál nem sürgõs ellátást vesz igénybe; illetve ha beutaló nélkül megy el az amúgy beutalóhoz kötött rendelésre, vagy nem a beutaló szerinti szolgáltatóhoz megy. A vizitdíj 1000 forint lesz, ha valaki ügyeleti ellátást indokolatlanul vesz igénybe.

A vizitdíjat járóbeteg-ellátás esetén a kezelés megkezdése elõtt, fekvõbeteg szakellátás esetén távozáskor kell kifizetni – errõl a betegek számlát fognak kapni.

Nem mindenkinek kell fizetnie

A vizitdíj-fizetés alól alanyi jogon mentesülnek a 18 év alatti gyermekek, a terhesés gyermekágyas gondozáson részt vevõ és szülészeti ellátásban részesülõ anyák, továbbá a hajléktalanok. Nem kell fizetni a katasztrófa-egészségügy, a kötelezõ népegészségügyi ellátások, sürgõsségi vagy kötelezõ gyógykezelésnek minõsülõ esetek, a járványügyi tevékenység, és meghatározott szûrõvizsgálatok esetén.

Szintén mentesülnek a vizitdíj-fizetés alól bizonyos betegségben szenvedõ, tartós orvosi kezelésben részesülõk (pl. rosszindulatú daganatos megbetegedésben szenvedõk, dialízis-kezelésen részt vevõ vesebetegek, veleszületett vérzékenységben szenvedõk, cukorbetegek, stb.) A mentességet élvezõk ún. mentességi kártyát kapnak.

Nem számít külön alkalomnak, ezért nem kell külön vizitdíjat fizetni az orvos által rendelt, de nem az orvos által végzett ellátásért (pl. injekciós, infúziós kúra, tartós katéter kezelés, a kötözés, fizioterápia, gyógytorna.) Az orvos háromhavonta, egy vizit alkalmával egyszerre akár három havi gyógyszeradagot is felírhat betegének, ezért csak egy alkalommal kell vizitdíjat fizetni.

A befizetett vizitdíj 21. alkalom utántól számított összege a helyi önkormányzatoktól visszaigényelhetõ, kórházi ellátás esetén viszont a 20. nap után egy adott évben egyáltalán nem kell fizetni.


2007. 01. 18.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés