2024. Március 28. csütörtök
Nincs többé ingyengyógyszer
Az Egészségügyi Minisztérium nyilvánosságra hozta, mely gyógyszerek lesznek forgalmazhatók a patikákon kívül is.

A közel 300 készítményt tartalmazó listán többek között enyhébb fájdalomés lázcsillapítók, vitaminok, orrés szemcseppek, megfázásra való szerek szerepelnek. Nem került fel a listára, sõt, ezentúl vénykötelessé válik néhány népszerû fájdalomcsillapító készítmény: az Algopyrin, a Demalgon, a Germicid és a Quarelin – hasonlóan más európai országokban szokásos gyakorlathoz.

A benzinkutakon, szupermarketekben és illatszerboltokban árusítható gyógyszerek körét az Országos Gyógyszerészeti Intézet folyamatosan vizsgálja, így a lista változhat – a változásokat az OGYI havonta frissíti honlapján. (Az érintett gyógyszerek listája .)

Az üzletekben kapható gyógyszereket csak a többi terméktõl elkülönítve lehet árulni, úgy, hogy a vásárlók közvetlenül, a bolti személyzet segítsége nélkül ne férhessenek hozzá. Az árusításhoz szükséges engedélyeket az ÁNTSZ adja ki.

Nincs többé ingyengyógyszer

Az Egészségügyi Minisztérium közleménye szerint január 16-tól nem lesznek ingyenesen kapható gyógyszerek: az eddig 100%-os támogatást élvezõ gyógyszerekért is fizetni kell, mégpedig szerenként 300 forintot. Ez az összeg a minisztérium közlése szerint nem „dobozdíjat”, hanem a gyógyszer térítési díját jelenti a gyógyszer tényleges, a társadalombiztosítás által fizetett ártól függetlenül.

A közgyógyellátottak továbbra is ingyen juthatnak hozzá ezekhez a gyógyszerekhez.


2007. 01. 05.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés