2024. Március 29. péntek
Az Egyesült Államok és az EU több országa után e hónaptól már hazánkban is elérhetõ egy új, a csontritkulás kezelésére szolgáló, havi egyszeri adagolású készítmény.

A betegek és orvosok részérõl is nagy a várakozás az új biszfoszfonátkészítmény iránt, hiszen a krónikus betegségek kezelése között elsõként az oszteoporózisban vált lehetõvé a havi egyszeri adagolás, mely nagy kényelmet biztosít a gyógyszer szedõjének. Ezzel együtt a hosszú éveken át, esetenként élethosszig tartó kezelés másik nehézségét is sikerülhet megoldani, miszerint a betegek rendszeresebben szedik a havi tablettát.

Egyértelmû vizsgálatok igazolták, hogy a napi tabletta alkalmazásánál lényegesen kényelmesebb a heti tabletta bevétele. Ez utóbbival jelentõsen sikerült a betegek gyógyszerszedési szokását javítani, kétharmaduk azonban így is egy éven belül felfüggeszti vagy abbahagyja a kezelést. A havi tabletta megjelenése minden bizonnyal tovább növeli a gyógyszerszedési hajlandóságot, amivel a várható terápiás eredmény, azaz az oszteoporózisból eredõ törések száma tovább javítható.

A havi egyszeri gyógyszer erõs hatású, nitrogéntartalmú biszfoszfonát, amely jelentõsen növeli a csont ásványianyagtartalmát, fokozza a csontok szilárdságát, javítja a csontszerkezet jellemzõit, és egyben csökkenti a csontritkulás leggyakoribb szövõdményeként kialakuló csonttöréseket is.

A készítményt 90%os OEP ártámogatással, a rendeletben meghatározott szakorvosi kör írhatja fel a posztmenopauzás oszteoporózisban szenvedõ nõbetegek számára.

2006. április 27.


2006. 09. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés