2024. Április 20. szombat


Hozzávalók 4 személyre:
1 karfiol (kb. 500 g)
1 fej vöröshagyma
1/2 liter víz
1/4 liter tej
200 g joghurt
2 evõkanál margarin
2 evõkanál mandula
1 evõkanál liszt
frissen reszelt szerecsendió
1-2 szál petrezselyemzöld


ELKÉSZÍTÉSE:
A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük és megmossuk. Vízben feltesszük fõni, erõs lángon felforraljuk, majd a hõfokot csökkentjük, az edényt lefedjük és kb. 8-10 perc alatt puhára fõzzük. Miután a levet leöntöttük róla, mindkettõt félretesszük.

Ugyanabban az edényben a margarint közepes hõmérsékleten felolvasztjuk, majd a manduladarabkákat 1-2 percig pirítjuk benne. Ha elkészült, szedõkanállal kiszedjük és félrerakjuk. A hagymát megtisztítjuk, összevágjuk, és ugyanabban a margarinban azonos hõfokon 5 perc alatt puhára pároljuk. Lisztet, sót teszünk bele és jól összekeverjük. Hozzáadjuk a félretett fõzõvizet, és addig fõzzük a levest, amíg be nem sûrûsödik. Levesszük a tûzhelyrõl, beletesszük a karfiolt és a joghurtot, majd az egészet pépesítjük. Ezután belekeverjük a tejet, és a levest közepes hõfokon felforrósítjuk, de már nem fõzzük. Közben megmossuk a petrezselymet, felitatjuk róla a nedvességet és összevágjuk. A levest tányérokba merjük, pirított mandulával és petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Személyenként körülbelül 8 g fehérjét, 13 g zsírt, és 11 g szénhidrátot tartalmaz.









Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés