2019. December 11. szerda


Hozzávalók 4 személyre:
400 g tofu (keményebb fajta)
300 g csiperkegomba
300 g zöldbab
1 nagy piros húsú paprika
100 g étkezési keményítõ
200 ml tyúkhúsalaplé vagy zöldségalaplé (leves kockából)
1 1/2 evõkanál szójaszósz
4 evõkanál olaj
3 gerezd fokhagyma


ELKÉSZÍTÉSE:

A szójaszósszal elkeverünk 1 1/2 evõkanál keményítõt, majd félretesszük. Lecsepegtetjük a tofut, 4 szeletre vágjuk, szárazra törölgetjük, és a szeleteket háromszögekre vágjuk. A gombát megmossuk, megtisztítjuk és felszeleteljük. A fokhagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk.

A maradék keményítõben megforgatjuk a tofut. Mérsékelt lángon felforrósítjuk az olajat, és a tofut mindkét oldalát 10-12 perc alatt megsütjük benne. A zöldbabot megmossuk, megtisztítjuk, és ferdén 5 cm hosszú darabokra vágjuk. A paprikát megmossuk, megtisztítjuk és csíkokra vágjuk. Kivesszük a serpenyõbõl a tofut, beletesszük a gombát, meg a fokhagymát, és keverés közben 2 percig pároljuk. Hozzáadjuk a babot, paprikát és az alaplevet (levest), majd felforraljuk. Csökkentjük a lángot, lefedjük a serpenyõt, és a zöldségeket kb. 7 percig fõzzük. Ezután ismét magasabbra állítjuk a hõfokot, hozzákeverjük a félretett szószos keményítõt, és 2 percig fõzzük. Végül a tofut is hozzáadjuk a zöldségekhez, és még kb. 2 percig fõzzük az egészet, ha elkészült, azonnal tálaljuk.

Személyenként körülbelül 14 g fehérjét, 15 g zsírt, és 30 g szénhidrátot tartalmaz.EGÉSZSÉGÜGYI TANÁCSOK:

A szója fitoösztrogénjei

A növényi eredetû vegyületek a vér ösztrogénszintjére nincsenek hatással, de a sejtek ösztrogén-receptoraihoz képesek kapcsolódni, és ösztrogénszerû hatást kiváltani, ha alacsony ennek a hormonnak a szintje. Ha viszont magas ez a szint, akkor antiösztrogén hatás keletkezik.

 

A szója fitoösztrogénjeivel valamelyest csökkenthetõk a klimaxos tünetek, pl. hõhullámok, vagy a száraz bõr, de kísérõjelenségként végbemenõ csontritkulás is kivédhetõ, mivel ösztrogénszerû hatásuk révén gátolják a csontvesztést.

Ázsiában a szója fitoösztrogénjének, az izoflavonnak az átlagos napi fogyasztása 25-200 mg. A hatásos terápiához általában napi 50-120 mg szükséges (napi két adag szójatermék elfogyasztása).

 

Kb. 50 mg izoflavont tartalmaz: 100 g kemény, vagy 200 g lágy tofu, 100 g miszo, 2,5 dl szójatej vagy szójajoghurt, és 50 g szójaliszt, fõtt szójabab vagy texturált szójafehérje. (Az élelmiszeriparban felhasznált szójafehérjék izoflavon tartalma változó, a szójaszószban és a -olajban pl. egyáltalán nincs.

 

A legtöbb fitoösztrogént a szójafehérje tartalmazza, de a többi hüvelyesben, a rozskenyérben, a lenmagban, szezámmagban és az olajos magvakban is elõfordulnak.
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés