2020. November 29. vasárnap


Hozzávalók 4 személyre:
Saláta:
1 kisebb jégcsapretek
1 csomó piros retek
1-1 piros, sárga és zöldhúsú paprika
3 paradicsom
1 kígyóuborka
1 lila és egy gyöngyhagyma
1/4-1/2 jégsaláta
1 dobozka zsázsa
Fûszeres öntet olívaolajjal:
30 g darált dióbél
6 evõkanál olívaolaj
2 evõkanál vörösborecet
3 evõkanál zöldségalaplé
1 gerezd fokhagyma
2 ágacska izsóp
fekete bors
Tejfölös öntet:
150 g tejföl
1/8 l tejszín
6 szál új fokhagyma zöldjével
1 csokor korrianderzöld
egy késhegynyi szegfûbors
fekete bors
Rokfortos mártás:
100 g rokfort sajt (esetleg márványsajt)
100 g majonéz
125 g tejföl
1 teáskanál Worcester-szósz
1/4 teáskanál mustár
bors
pár csepp Tobasco-szósz
Joghurtos öntet:
225 g joghurt
4 evõkanál majonéz
1 újhagyma
1 gerezd fokhagyma
2 evõkanál aprított petrezselyem
1 evõkanál friss tárkony vagy kapor
fekete bors


ELKÉSZÍTÉSE:
Saláta:

Meghámozzuk és legyaluljuk a jégcsapretket. Megmossuk és megtisztítjuk a hónapos retket, majd karikára szeljük. A paprikát megmossuk, a magokat és az ereket eltávolítjuk belõle, majd keskeny csíkokra vágjuk. Megmossuk a paradicsomot és az uborkát, majd karikára vágjuk. A hagymákat megtisztítjuk, a gyöngyhagymát kockára, a lilát karikára vágjuk. Megmossuk a jégsalátát, jól lerázzuk róla a vizet, majd nagyobb darabokra szaggatjuk. A zsázsát óvatosan megmossuk.

Nagy tálon, vagy négy tálon elrendezzük a retket, paprikát, paradicsomot, uborkát, hagymát, jégsalátát, zsázsát. A tetszés szerinti önteteket külön tálkákban adjuk mellé.

Fûszeres öntet olívaolajjal:

Megtisztítjuk a fokhagymát, és összezúzzuk. Megmossuk és szárazra törölgetjük az izsópot, lecsipkedjük a leveleit, majd felaprítjuk. Összekeverjük a fokhagymát, izsópot, dióbelet, sót, borsot és ecetet. Az olajat lassanként hozzákeverjük, majd egy kevés zöldségalaplével felengedjük.

Tejfölös öntet:

Megmossuk a korrianderzöldet, szárazra törölgetjük, és apróra vágjuk. Megtisztítjuk, megmossuk az új fokhagymát, majd zöldjével együtt felaprítjuk. Összekeverjük a tejfölt, tejszínt, sót, borsot és szegfûborsot, és mindent összevegyítünk.

Joghurtos öntet:

Az újhagymát megtisztítjuk, megmossuk és összevágjuk. A fokhagymagerezdet megtisztítjuk, és apróra vágjuk. Turmixgépben finommá pépesítjük az újhagymát, petrezselymet, tárkonyt (vagy kaprot) és a fokhagymát. Hozzáadjuk a joghurtot és a majonézt, majd mindezt egy mûanyag kanállal jól összekeverjük, sóval, borssal ízesítjük.

Rokfortos öntet:

Tálban összemorzsoljuk a sajtot. Majonézt, tejfölt, 2 evõkanál tejet, Worcester-szószt, mustárt, borsot és Tobascót adunk hozzá, majd mindezt összekeverjük. Ha a massza túl keménynek tûnne, még egy kevés tejet adjunk hozzá. A tálat fóliával lefedjük, és kb. 20 percig hûvösre tesszük.

Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés