2024. Április 16. kedd


Hozzávalók 4 személyre:
A zöldségekhez:
Idény-, vagy mirelit zöldségek, pl.:
100 g zöldborsó
1 sárgarépa
1 karalábé
1 karfiol
2 evõkanál margarin
petrezselyem
A gombamártáshoz:
200 g apró sampinyon gomba
2 mogyoróhagyma vagy újhagyma
1/8 l tejszín
2 evõkanál margarin
1 evõkanál liszt, vagy Graham liszt
citromlé (ízlés szerint elhagyható)
õrölt fehérbors
1 evõkanál apróra vágott petrezselyem
A sütéshez:
2 evõkanál reszelt ementáli sajt


ELKÉSZÍTÉSE:

A gombamártáshoz a sampinyont szárazon megtisztítjuk, kicsavarjuk a szárát, majd a hagymával együtt kockára vágjuk. A gomba kalapját vékonyan felszeleteljük. A hagymát a gomba szárával együtt 5 percig a margarinon dinszteljük, majd hozzáadjuk a gomba kalapját is, és további 2 percig pároljuk õket. Ezután liszttel megszórjuk, hozzákeverjük a tejszínt és kis lángon kb. 10 percig fõzzük. Ha elkészült, sóval, citromlével, borssal, petrezselyemmel ízesítjük és félretesszük.

A karfiolt rózsáira szedjük, a többi zöldségeket kis darabokra vágjuk, margarinon megpároljuk, majd jeges vízben kihûtjük.

A zöldségeket egy lapos, vajjal kikent tûzálló tálba simítjuk, enyhén megsózzuk, majd ráöntjük a gombamártást. A tetejét reszelt sajttal és apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk, ezután elõmelegített sütõben, 200 fokon kb. 20 percig sütjük. Fûszeres barna kenyér illik hozzá.









Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés