2019. Február 21. csütörtök
A legújabb kutatások szerint az idősebb férfiak esetében a nemi hormon, a tesztoszteron szintje etnikai hovatartozástól és a lakóhelytől is függ, ami számos kérdést vet fel az úgynevezett férfi menopauzával kapcsolatban.

Az Egyesült Államokban több mint egymillió tesztoszteronpótló szert írnak fel az orvosok évente, amelynek egy részét olyan középkorú és idősebb korú férfiak kapják, akiknek rossz szexuális életét és depresszióját nagy valószínűséggel a férfi nemi hormon hiánya okozza.

tesztoszterinszint

Egy kutatásban ötezer, öt országból származó, idősebb férfi tesztoszteronszintjét vizsgálták meg kutatók. Az eredmények szerint a nemi hormon átlagos szintje 18 százalékos eltérést is mutathat országtól és származástól függően. Japán és hongkongi társaikhoz képest például a fehér amerikai férfiaknál közül kétszer többnél jellemző az alacsony hormonszint.

Az idős férfiaknál előforduló libidóproblémákat és hangulati változásokat sokan az alacsony tesztoszteronszinttel (hipogonadizmus) hozzák összefüggésbe, és a nőkre jellemző klimaxhoz hasonlóan férfi menopauzáról beszélnek, azonban e téren egyáltalán nincs konszenzus a szakértők között. A szkeptikusok szerint a legnagyobb problémát ezzel kapcsolatban az jelenti, hogy az alacsony tesztoszteronszint legjellemzőbb tünetei az idős kor természetes velejárói is lehetnek.

Másrészt abban sincs egyetértés, hogy mi számít az alacsony tesztoszteronszint alsó határának. Mivel a mostani vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy az átlagos tesztoszteronszint országonként eltérő lehet, így a kutatás vezetője, Dr. Eric Orwoll szerint „nem lehet egy általánosan elfogadott határértéket felállítani az alacsony tesztoszteronszint diagnosztizálására”.

A kutatók számára egyelőre nem egyértelmű, mi állhat az eltérések hátterében, de szerintük legalább részben olyan környezeti tényezőket is felelősek lehetnek, mint az étrend, a vegyszerek vagy a szociális státusz, ugyanis az USA-ban élő, ázsiai származású férfiak hormonszintje inkább a többi amerikaihoz állt közelebb, és nem az Ázsiában élőkéhez.


Forrás: Medipress/Vital
2010. 09. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés