2020. Július 15. szerda
A férfi nemi hormonok, mint például a tesztoszteron, nem csak a férfiak termékenyítőképességében játszik fontos szerepet, de egy kutatás meglepő eredménye szerint a nőkében is: a petefészkekben lévő férfi nemi hormon elengedhetetlen a terhesség létrejöttéhez.

A férfi nemi hormonoknak a női szervezet működésében betöltött szerepét sokszor alulértékelik – állítja Dr. Stephen Hammes, a Rochesteri Egyetem kutatója. Korábbi kutatások szerint ha nőstény egerek petefészkében gátolják a hím (vagy más néven androgén) nemi hormonok receptorait, a petefészkek működése abnormálissá válik, és csökken a termékenységük.

férfi nemi hormon, termékenység

Hammes és munkatársai e korábbi vizsgálatokhoz hasonlóan eltávolították a kísérleti állatok androgén receptorait a petefészkek ún. granulóza sejtjeiből, hogy megállapítsák, a reprodukcióban szerepet játszó szövetek (amelyek a petefészek mellett az agyalapi mirigyben és a hipofízisben találhatók meg) közül melyek felelősek a termékenységért.

A kísérleti egerekben korai petefészek-elégtelenség alakult ki, azaz ovulációjuk megszűnt és szubfertilissé váltak, vagyis csökkent megtermékenyítő képességük, ciklusuk szabálytalanná vált, és a kontrollcsoportba tartozó állatokhoz képest kevesebb tüszőjük érett meg, ezért kevesebb utódjuk született. Emellett kevesebb érett follikulusuk jutott el tüszőrepedéshez, ezek pedig idő előtt elsorvadtak.

Az eredmények azt sugallják, hogy a hím nemi hormonok hatása a petefészkekben elengedhetetlen a normális tüszőéréshez és termékenységhez. Amikor az androgénreceptorok működése gátolt, a petefészekben a tüszők nem tudnak fejlődni, ennek pedig meddőség lesz a következménye.

A termékenységi problémák többsége a korábbi feltételezésekkel szemben nem a hipotalamusz és a hipofízis, hanem a petefészkek androgénműködésének zavarára vezethető vissza – összegzi megállapításaikat a kutatók egyike, Aritro Sen a Molecular Endocrinology folyóiratban megjelent tanulmányban.

Az eredmények főként a policisztás ovárium szindróma (PCOS) kezelését segíthetik. A férfi nemi hormonok túltermelésével járó kórkép a terméketlenség egyik leggyakoribb oka a nőknél.


Forrás: Medipress/Vital
2010. 06. 03.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés