2024. Április 25. csütörtök
Nem növeli a későbbi ekcéma vagy más típusú allergia esélyét, ha az egyébként egészséges babák hat hónapos koruk előtt kapnak allergiát keltő ételeket, például tehéntejet, diót vagy mogyorót – állítják holland kutatók vizsgálataik alapján.

Ilse Tromp, a rotterdami Erasmus Egyetem munkatársa kutatócsoportjával csaknem hétezer gyereknél követte nyomon négyéves korig az ekcéma és az asztma tüneteinek megjelenését. A szülők beszámolói alapján kétéves korukban a gyerekek 31 százalékánál jelentkezett nehézlégzés, ám a következő életévben ez az arány felére csökkent. Ekcémája a kétévesek 38 százalékának volt, négyéves korra azonban ez az arány is jelentősen, 18 százalékra csökkent.

tehéntej

Az adatok elemzésekor először úgy tűnt, hogy több gyereknek volt nehézlégzése azok közül, akiknek szüleik hat hónapos koruk előtt adtak diót, mogyorót. Amikor azonban figyelembe vették azt is, hogy a szülők közül hányan dohányoztak, akkor kiderült, hogy nem mutatta több kisgyerek az asztma jeleit azok közül, akik féléves kor előtt kaptak olajos magvakat.

Scott H. Sicherer, a New York-i Mount Sinai orvosi egyetem szakembere, aki nem vett részt a holland tanulmányban, úgy véli, ha a csecsemő a tej, tojás, dió fogyasztását követően allergiás reakciót mutat, akkor azt el kell hagyni, és érdemes a gyerekorvossal konzultálni. Ha azonban nem jelentkezik nála probléma az étel elfogyasztása után, akkor nyugodtan kaphatja máskor is.

A tanulmányt az Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine című orvosi folyóiratban ismertették.


Forrás: MTI
2011. 06. 09.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés