2020. Augusztus 06. csütörtök
1 . oldal
Egy nemrégiben közzétett tanulmány szerint, az egyetemisták többsége nem használja tanulmányai során a legalapvetőbb tanulási stratégiákat, jóllehet tisztában vannak azok létezésével. A szakemberek szerint nagyban segíteni lehetne a hallgatók előmenetelét azáltal, ha megtanítanák nekik, hogy hogyan és mikor érdemes a különböző módszereket alkalmazni.

Az egyetem első éve a legtöbb hallgató számára igazi mély víz. Sokan elkerülnek otthonról, maguknak kell beosztani a pénzüket, közben a társasági életüket is alakítják, és nem utolsó sorban a tanulmányaik terén is próbálnak helytállni. Nem csoda, ha a legtöbben úgy érzik, nem eléggé felkészültek erre a sok feladatra, és könnyen kétségbe esnek.

Léteznek azonban olyan önszabályozó tanulási stratégiák, melyek segítenek ezekben a nehéz években, csakhogy ezeket nem elég ismerni, alkalmazni is kellene. Nora Foerst, a Bécsi Egyetem munkatársa kollégáival pszichológia és közgazdaságtan hallgatókat kísért figyelemmel, akiket arról kérdezett, ismerik-e az önszabályozó tanulási stratégia lényegét, és ha igen, alkalmazzák-e a gyakorlatban is. Ahogy azt a szakember sejtette, a legtöbben tökéletesen tisztában voltak a módszer lényegével, ám jóval kevesebben voltak azok, akik ki is próbálták. Az indoklások között azt szerepelt, hogy nincs rá elég idejük, vagy nem igazán tudták elsajátítani a módszert, illetve volt, aki nem igazán hitt benne, hogy működik.

Forest szerint minél több egyetemistát kellene rávenni arra, hogy alaposan sajátítsák el azokat a tanulási stratégiákat, amelyek a tanulmányaikat segítik, és abban is támogatni kellene őket, hogy a gyakorlatba is át tudják ültetni mindezt.


Forrás: Medipress
2017. 11. 12.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés