2019. Április 20. szombat
Szakértők szerint a következő években olyan baktériumok alakulhatnak ki géncserék következtében, amelyek nem csak ellenállnak szinte valamennyi ma használatos antibiotikumnak, de gyorsan is terjednek.

A szuperbaktériumok kialakulásának kulcsát az NDM-1 (Újdelhi-metalo-bétalaktamáz-1) jelű rezisztenciagén jelentheti, figyelmeztet Robert Moellering, a bostoni Harvard Egyetem orvosi fakultásának kutatója. A gén képessé tesz egyes mikroorganizmusokat arra, hogy ellenálljanak szinte valamennyi jelenleg használatos használatos antibiotikumnak.

szuperbaktérium

A DNS-láncok közötti vagy azon belüli áthelyeződésre képes mozgékony genetikai elemek a magasabb rendű élőlényekkel szemben a baktériumoknál még igen gyakoriak. Az „ugráló” gének új helyükön befolyásolhatják a környezetükben lévő gének működését, lehetővé teszik az antibiotikum-rezisztencia kialakulását.

Az NDM-1 gén előfordulását brit kutatók augusztusi közleménye szerint Nagy-Britanniában, Indiában, Pakisztánban és Bangladesben jelezték, Moellering leírása alapján azonban izolálták már Ausztráliában, az Egyesült Államokban, Izraelben, Törökországban, Kínában, Franciaországban, Japánban, Kenyában is. Az új típusú rezisztenciagén, az NDM-1 az úgynevezett Enterobacteriaceae (bélbaktérium) törzseknél jelent meg.

A New England Journal of Medicine (NEJM) című orvosi folyóiratban megjelent kommentár szerzője emlékeztet rá, hogy az NDM-1 gént tartalmazó baktériumtörzsek többsége szinte minden forgalomban levő antibiotikummal szemben rezisztens – volt olyan eset, amikor csak kolisztinre, egy régebbi antibiotikumra volt érzékeny a kórokozó. Moellering kiemeli, hogy szinte valamennyi ilyen fertőzés visszavezethető Indiába, ahol 2008-ban először azonosították baktériumtörzsekben az NMD-1 rezisztenciagént.

Az NDM-1 gént tartalmazó kórokozók terjedésének megelőzé­sére a szokásos eszközök használhatók: izoláció, kézfertőtlenítés és az antibiotikumok körültekintő alkalmazása.


Forrás: MTI
2010. 12. 17.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés