2019. Február 19. kedd
A skandináv országokban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek azok a teafilter-szerű zsákocskák, melyet az ínyre helyezve füst nélkül jut nikotin a szervezetbe. A terméket gyártó Swedish Match nemrégiben azzal a kéréssel fordult az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-ellenőrzési Hatósághoz (FDA), hogy ezt a dohányterméket hivatalosan is nyilvánítsák kevésbé károsnak, mint a cigarettát.

Az FDA ezzel kapcsolatos döntését mind a közegészségügyben dolgozók, mind a nagyobb dohánycégek kíváncsian várják, utóbbiak azért is, mivel folyton új termékeket keresnek, hiszen az adóemelések, az egészségügyi figyelmeztetések, az egyre több helyen betiltott dohányzás, valamint a társadalom elítélő vélekedése miatt évről évre esnek vissza a cigaretta-eladásból származó bevételeik. Amint azt Jim Solyst, a Swedish Match szövetségi kormányzati ügyek Észak-Amerikában felelős igazgatója elmondta, a cég javaslata az lenne, hogy a termékre írják rá, hogy függőséget okoz, ám jóval kisebb a kockázata, mint a dohányzásé, emellett szájrákot sem okozhat.

A javaslat hatására ismét feléledtek azok a viták, ahol az egyik tábor szerint a dohánytermékeket nem lehet biztonságosan használni, a másik tábor szerint viszont a füstmentes dohánytermékek, illetve az elektromos cigaretták jó alternatívák, mert megjelenésükkel csökkent a dohányosok száma. Snüsszt Svédországban először az 1860-as évek közepén árultak, az Egyesült Államokban pedig 2007 óta kapható. A Swedish Match által gyártott termék Skandináviában a dohányforgalom 75 százalékát teszi ki, az Egyesült Államokban viszont még csupán az összes füstmentes termék tíz százalékát képezi.


Forrás: Medipress
2014. 06. 18.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés