2018. Június 25. hétfő
A légszennyezés korai halálhoz vezethet, méghozzá akkor is, ha évtizedekkel korábban voltunk rendszeresen kitéve a veszélyeinek – derül ki az egyik legnagyobb, légszennyezettség hatásait vizsgáló tanulmányból, amelyet az Imperial College London munkatársai végeztek.

A szennyezett levegővel járó negatív élettani hatások – például a tüdő- és szívbetegségek kialakulásának nagyobb esélye – több mint harminc éven át elkísérhetik az embert. A szakemberek szerint további kutatásokra van szükség, amelyek a szmog hosszútávú hatásait vizsgálják. “Azt eddig is tudtuk, hogy a légszennyezés negatív hatásai között szerepel a tüdő- és szívbetegségek számának növekedése. Az azonban új információ, hogy hiába csak kisgyerekkorban vagy fiatal felnőttként voltunk kitéve a szmognak, a hatás évtizedekkel később is előjöhet” – mondja a kutatást vezető Dr. Anna Hansell, az Imperial College London munkatársa.

A szakemberek olyan tanulmányokat vizsgáltak, amelyek egészen az 1970-es évek elejéig nyúlnak vissza. Pontos adataik vannak a levegő szennyezettségéről Angliában és Wales-ben 1971-ben, 1981-ben, 1991-ben és 2001-ben. Emellett 368 ezer ember egészségügyi adatait is lekövették, akik ezekben az időszakokban az adott területeken éltek. Ahol a levegő szennyezettsége a legmagasabb volt, ott haltak meg a legtöbben tüdő- és szívbetegségekben.“ A meglepő az volt, hogy 1971-es légszennyezettség hatott a 2002 és 2009 közötti halálesetekre, és 2 százalékos növekedést hozott a releváns megbetegedések számában” – összegezte a lényeget Dr. Anna Hansell.


Forrás: Medipress
2016. 02. 21.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés