2020. Január 19. vasárnap
A kalóriaszegény szívvédő diéták függetlenül attól segíthetnek a túlsúlyos és kórosan elhízott embereknek a fogyásban, hogy mennyi zsírt, fehérjét és szénhidrátot írnak elő – állítják amerikai kutatók.

A kutatás során négy, a tápanyagok megoszlását tekintve eltérő (zsírok: 20-40%, fehérjék: 15-25%, szénhidrátok: 35-65%) szívvédő étrend egészségügyi hatásait vizsgálták. Az étrendek közös tulajdonsága az alacsony összkalória-tartalom mellett az alacsony telítettzsír- és koleszterintartalom volt.

kalóriaszegény, szívvédő, diéta

A kísérlet ideje alatt a résztvevők átlagosan 10 kilogrammot veszítettek súlyukból. „Eredményeink szerint úgy tűnik, hogy az egészséges és hatékony diéta független attól, hogy milyen arányban viszünk be zsírokat, fehérjéket és szénhidrátokat – nyilatkozta Dr. Elizabeth G. Nabel, a kutatás egyik vezetője. – Emiatt nem szükséges, hogy egyoldalúan táplálkozzunk, és így talán könnyebb tartani is magunkat a választott étrendhez.”

A kutatásban összesen 811, 30 és 70 év közötti túlsúlyos és kórosan kövér önkéntes vett részt, akiket a négy különböző étrend szerint osztottak be csoportokba. Az egyéni szükségleteket figyelembe véve a résztvevők napi kalóriabevitele 1200 és 2400 kalória között mozgott. Emellett a résztvevőknek hetente legalább 90 percnyi testedzést kellett végezniük.

A súlyvesztés mellett a kalóriaszegény étrendnek más jótékony egészségügyi hatásai is vannak: a két év alatt a résztvevők triglicerid- és LDL koleszterinszintje jelentősen csökkent, emellett vérnyomásuk is normalizálódott. A szívvédő étrendek emellett csökkentették a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulásának valószínűségét.

„A lényeg tehát, hogy mindegy, milyen összetételű étrendet választunk mindaddig, amíg csökkentjük az összkalória-bevitelt. Így ugyanis fogyhatunk és egészségi állapotunk megőrzéséért is sokat tehetünk” – nyilatkozta Dr. Franc M. Sacks, a Harvard Közegészségügyi Egyetem vezető kutatója.


Forrás: Medipress
2009. 03. 03.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés