2018. Június 24. vasárnap
Svájci orvosok minden idők legfiatalabb sziámi ikreit választották szét, akik májuknál és mellkasuknál voltak összenőve. A mindössze nyolcnapos ikreket egy ötórás műtét során öt sebész, két asszisztens és hat aneszteziológus közreműködésével sikerült kettéválasztani.

Maya és Lydia egy berni kórházban jöttek világra két hónappal a kiírt időpont előtt, december 2-án. Valójában hármas ikrekként születtek, de csak ők ketten voltak összenőve, méghozzá a májuknál és a mellkasuknál. A sziámi újszülöttek állapota stabil volt, ezért az orvosok eredetileg azt tervezték, hogy hagyják őket kicsit adaptálódni a környezethez, és csak néhány hónap múlva kerül sor a műtétre. Pár hét elteltével azonban drámaian leromlott az állapotuk, egyiküknél magas vérnyomás jelentkezett, másikuknál pedig épp az ellenkezője: túl alacsony volt a vérnyomása. Mindkét állapot életveszélyes volt a mindössze 1,1 kg-os ikrek számára, ezért az orvosok úgy döntöttek, nem várnak tovább, jóllehet ilyen fiatal újszülötteken eddig még soha nem hajtottak végre ilyen jellegű műtétet.

Amint arról Barbara Wildhaber, a Genfi Egyetemi Kórház gyermeksebésze beszámolt, az orvos csapat fel volt készülve, hogy a gyermekek nem élik túl a műtétet, ám csodával határos módon a tragédia nem következett be, sőt a műtét óta Maya és Lydia egyre jobban vannak, hízásnak indultak és már szopni is elkezdtek. A testvérpár egyike annak a mindössze kétszáz sikeresen szétválasztott sziámi ikerpárnak, akik jelenleg a földön élnek. A sziámi ikrek olyan egypetéjű ikrek, akik a bőrüknél és egyes szerveiknél nem váltak szét egymástól. Ilyen 200 000 szülésből nagyjából egy esetben történik, az esetek felében a gyermekek halva születnek, a többiek túlélési aránya pedig 5-25 százalék között van.


Forrás: Medipress
2016. 02. 13.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés