2019. Július 24. szerda
Gyömbér -  Jázminolaj -  Méz -  Lótuszvirág és bambusz -  Shea-vaj -  Teafaolaj
Míg ők sorban állnak a plasztikai sebésznél a hőn áhított kerek szemekért, addig mi európaiak sokszor irigykedve tekintünk hamvas tiszta bőrükre. A receptet igazándiból megtanulni nem lehet, de néhány hozzávalót ellesni igen.

Gyömbér

A fitoterápiában és az aromaterápiában a gyökértörzsből vízgőz-desztillációval nyerik ki a sárga színű illóolajat. Aromáját, illóolaja ízét, ingerol-tartalma okozza. Cukrot, gyantát, gyantasavat, keményítőt is tartalmaz. A gyantaszerű anyagának szép élénkzöld színe és pikáns illata van, a kozmetikában és a parfümériában is használják, elsősorban keleti típusú és férfiparfümök előállításához. Az illóolaj fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, antioxidáns, antimikróbiális, görcsoldó, emésztésjavító és tonizáló hatású. Segít szembeszállni a fertőzésekkel, vagy leküzdeni azokat.

Fürdő: (3 csepp gyömbér egy kis kanál mézben feloldva) javítja a vérkeringést, segít reumás panaszok enyhítésére, melegít, felhevíti a hűvös, szomorú természetet.

Masszázs: (pár csepp gyömbér olaj, 15 ml semleges olajjal, vagy egy evőkanál mandulaolajjal keverve) fáradtságra, vérellátás fokozására, izom és izületi fájdalmak enyhítésére.

Bedörzsölés: narancsbőr, visszértágulatok kezelésére, sebgyógyulásra, keleti gyógyászatban jó fogfájás, malária, hidegrázás, orrdugulás, orr- és homloküreg-gyulladás, hasmenés, vérhas, köhögés ellen is.

Jázminolaj

A jázmin virága a Himalájából származik, a hinduk virágfüzéreket fonnak belőle és a vendégeik nyakába akasztják. Ma Kínában, Indiában és a Földközi-tenger partján termesztik. Az olajfafélék családjába tartozó cserjés növény. Trópusi és szubtrópusi vidéken honos örökzöld vagy lombhullató, sárga virágú cserje. A jázmint az "olajok királyának" tartják. Kissé édeskés, de az egyik legcsodálatosabb illatú illóolaj. A jázmin illóolajat vagy kivonatot a fehér vagy orvosi jázmin frissen szedett virágaiból állítják elő. A virágokat éjjel szedik, mert akkor legerősebb az illatuk.

Méz

A méhek által összegyűjtött virágporból készül számos kozmetikai, bőrápoló termék. A virágpor ugyanis arcbőr fiatalító hatású. Hasonló hatást fejtenek ki a bőrre a méhviaszból készült krémek, arctisztítók. A virágok rügyeiből, nedveiről gyűjtik be a méhek a ragadós, sárgásbarna színű, kellemes illatú propolisz anyagot. A propolisz számos létfontosságú anyagot tartalmaz: a balzsam-, gyanta- és illatanyagokon kívül virágport, viaszt, ásványi anyagokat, flavonoidokat.

Sokféle kozmetikai és gyógyászati termék összetevője. Köztük samponok, testápolók, fogkrémek, szappanok. Sokoldalú, sokféle célra felhasználható kozmetikai adalék. Csíraölő, összehúzó, hidratáló hatású.

Propoliszos krém: bőrregeneráló, hámosító. Sebek, égési sérülések, fekélyek, gombás fertőzések, pattanások és egyéb bőrgyulladások esetén alkalmazható. Sampon formájában serkenti a hajnövekedést.

Masszázs: bőr és keringési megbetegedésekre, bőrlágyító hatású, lazító. Egy kis testápoló krémbe tegyünk egy cseppet és masszírozzuk be vele nyakunkat, vállunkat, hátunkat.

Lótuszvirág és bambusz

A lótuszvirág és bambusz értékes kivonatai harmonizálják a bőrt és bársonyosan lágy érzést nyújtanak.

Shea-vaj

Ez a tápláló zsiradék puha és ruganyos bőrt eredményez. Nagyszerű alap a krémekhez és testápolókhoz, de önmagában is a bőrre kenhetjük, hogy selymessé varázsoljuk. A tápanyagokban gazdag receptúra kiváló - sheavaj, aloe vera és jojoba - növényi olajokkal és kivonatokkal ápolja, védi és intenzíven hidratálja az igénybevett, száraz bőrt. A krém alkalmas az arcbőr, valamint az egész test ápolására, illetve nagyszerű az érzékeny gyermekbőr számára is.

Teafaolaj

Az ausztráliai őslakosok évszázadokon keresztül a teafa leveleit használták fertőzések ellen. Ma már az egész világ előtt ismert a teafaolaj antiszeptikus hatása. A teafaolajnak, a fertőzések hatékony ellenszerének kellemes, szere¬csendióra emlékeztető illata van. Az olajat az Ausztráliában honos teafa leveleiből nyerik (ez a fafajta teljes mérték¬ben eltér azoktól a Camellia fajoktól, például a Camellia A vízgőz ¬desztilláció útján nyert minőségi teafaolajnak legalább 40%-nyi ter¬pinen-4-olt - a gyógyhatást adó aktív hatóanyagot - és kevesebb mint 5% cineolt, vagyis illóolajat kell tartalmaznia. A második világháború után megjelenő antibiotikumok a háttérbe szorították a teafa olajat. Nap¬jainkban azonban az iránta való kereslet újra megnövekedett, s évente több mint 700 tonnát állítanak elő. A teafának több faja is létezik, ezért amikor teafaolajat vásárol, ellenőrizze, hogy a termék teafaolaja a Melaleuca alternífolia nevű fa leveleiből származik-e. Más fafajok teafaolaja általában nagy mennyiségű, teljesen eltérő hatású cineolt tartalmaz.

Krém, kenőcs: A lábujjak közötti kipállás, sérülések vagy körömfertőzés kezelésére.

Tömény olaj: naponta kétszer-háromszor cseppentsen egy vagy két csepp tiszta, tömény teafa olajat a lábujjak közötti kipállás, körömfertőzés esetén a fertőzött vagy sérült felületre.

Hajápolás: Több sampon, szappan és egyéb bőrápoló szer tartalmaz teafa olajat de általában olyan kis mennyiségben, hogy antibakteriális hatása szinte nem is érvényesül.


Forrás: Vitaminsziget
2019. 04. 23.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés