2021. Január 22. péntek
A száraz szem szindróma gyakori jelenség télen, a hideg száraz kinti levegő és a szárító hatású fűtés miatt, állítják szakértők. A tünetek közt szerepel a fájdalom, a homályos látás, kaparó vagy égő érzés, sőt, akár a könnyezés is, mivel a szem igyekszik kompenzálni a kiszáradást.

„Mivel a szem kiszáradása és az allergia egyaránt könnyezéssel jár, a két állapot differenciáldiagnózisa bonyolult lehet, szemvizsgálatot igényelhet” – Dr. Michael Azar, pittsburghi szemész. A száraz szem szindróma bármely életkorban előfordulhat, de gyakoribb az idősebb felnőttek körében, különösen a változókor után levő nőknél.

száraz szem szindróma

Néhány esetben a szemszárazság csak kísérő tünet, például olyan betegségeknél, ahol a könnytermelés akadályozott, mint a scleroderma, reumás arthritis és kollagén vaszkuláris betegség esetében. A szem kiszáradását okozhatják bizonyos gyógyszerek, például a vízhajtók, antihisztaminok és béta blokkolók, vagy a szemhéj szerkezeti rendellenességei esetén, ami megakadályozza a szemek megfelelő becsukódását.

Azar szerint a száraz szem szindróma kezelésére érdemes kipróbálni a műkönnyet, vagy a meleg borogatást a könnyelválasztás segítése érdekében, de segíthet a párologtatók használata is. Súlyosabb esetben szükség lehet szájon át szedett doxiciklinre, ami javítja a könny minőségét, esetleg könnypont-elzárásra, szteroidok vagy ciklosporinok alkalmazására.

A legtöbb ember számára a száraz szem egyszerű kellemetlenség. „A betegség súlyosabb formája azonban hajlamossá tehet a szaruhártya fertőzéseire, ami tartós látáskárosodáshoz vezethet” – mondta Azar, aki azt javasolja, hogy ha a műkönny nem használ, tanácsos szemészhez fordulni.


Forrás: Medipress
2011. 02. 04. (Aktualizálva - 2013. 04. 08.)
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés