2017. Április 29. szombat
Egy természetes antioxidáns, amely a vörösborban és egyes gyümölcsökben is megtalálható, védő hatású a sugárzással szemben – közölték amerikai kutatók.

Egérkísérletek azt mutatják, hogy a rezveratrol nevű vegyület acetilezett változata megelőzheti a sugárzás által kiváltott károsodások egy részét – közölték a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kutatói az Amerikai Terápiás Radiológiai és Onkológiai Társaság Bostonban megrendezett találkozóján.

sugárzás, rezveratrol, vörösbor

Joel Greenberger kutatásvezető azt is elmondta, hogy ezen az elven olyan szert állíthatnak majd elő, amely nukleáris balesetek esetén sürgősséggel, tömegesen alkalmazható. „Jelenleg nincs a piacon a sugárdózis káros hatása ellen védő szer. Célunk, hogy hatékony és nem-toxikus kezelési módokat dolgozzunk ki a lakosság számára” – áll Greenberger közleményében.

„A könnyen tárolható, szállítható és alkalmazható kisméretű molekulák a legmegfelelőbbek erre, és az acetilezett rezveratrol eddig eleget tett ezeknek az elvárásoknak” – teszi hozzá.


Forrás: MTI
2008. 09. 24.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés