2020. Október 20. kedd
Elvesztette állását? Aggasztja valami? Úgy érzi, nem képes irányítani döntéseit a munkahelyén? Amennyiben az utóbbi időben hízott, valószínűleg igennel válaszolt legalább a fenti kérdések egyikére. Egy amerikai tanulmány szerint ugyanis a stressz egyeseknél hízáshoz vezethet.

A stresszt korábban már összefüggésbe hozták egyes betegségek – magas vérnyomás, szívbetegség, rák – nagyobb rizikójával, most pedig Dr. Jason Block, a Harvard Egyetem ösztöndíjas kutatója kutatása során arra is fényt derített, hogy hízáshoz is vezethet.

stressz, hízás

A reprezentatív adatokat vizsgáló kutatás szerint a fokozott pszichológiai stressznek kitettek közül többet híztak azok, akik testtömegindexe (BMI) eleve nagyobb volt. Az alacsonyabb testsúlyú, hasonló stresszfaktoroknak kitettek között nem volt megfigyelhető ez az összefüggés. A nagyobb testsúly tehát hajlamosít a stressz miatti hízásra.

A stresszes időszakokban az emberek evési szokásai megváltozhatnak, ami a testsúly változásához vezethet. Az esetleges hízást vagy fogyást az eredeti testsúly mellett a nem is befolyásolja, az eredmények szerint ugyanis a stressz különbözőképpen befolyásolja a két nem testsúlyát. A nőket több stresszfaktor is hízásra készteti, ilyenek a feszült családi viszonyok, a munkahelyi elvárások, a számlák fizetésének nehézsége és az életkörülmények miatti korlátozottság érzése; a férfiaknál ilyen okok a munkahelyi stressz, a döntésképtelenség, a számlák kifizetésének nehézsége és az új kihívások hiánya.

A kutatók szerint az orvosoknak tisztában kellene lenniük azzal, hogy a stressz súlygyarapodást okozhat és azt javasolják, indítsanak a munkahelyi stresszt csökkentő programokat a túlsúlyos és elhízott emberek fogyásának elősegítésére.


Forrás: Medipress/Vital
2009. 07. 11.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés