2018. Április 21. szombat
Eugenikával vádolják Anglia legnagyobb spermabankját, miután a diszlexiás, az autista és az ADHD-s férfiakat kizárta a lehetséges spermadonorok köréből.

A londoni klinika évente nagyjából 1000 mesterséges megtermékenyítéshez szolgáltat spermiumot, és amikor rákérdeztek náluk, hogy a fenti rendellenességgel küzdőket miért zárják ki a lehetséges donorok közül, azt felelték, hogy az Emberi Termékenységi és Embriológiai Hatóság (HEFA) szabályzata írja ezt elő. A HEFA azonban tagadja mindezt, így az esettel kapcsolatban azóta nyomozást kezdeményeztek. Steve O’Brien, az angliai Diszlexia Alapítvány vezetője szerint, mindez eugenika, ráadásul negatív eugenika, és a spermabank dolgozói ezzel a hozzáállásukkal azt fejezik ki, hogy a diszlexiások nem teljes értékű tagjai a társadalomnak, holott köztudott, hogy a diszlexiások számos területen átlagon felüli képességekkel bírnak, például a vizuális készségük a többségnél jóval fejlettebb, emellett az átlagnál kreatívabban gondolkodnak, és a matematika is jobban megy nekik.

Negatív eugenika alatt a bizonyosan genetikai ártalomban szenvedő személyek születéskorlátozásának propagálását értjük, melyet többek között az 1930-as években a nácik akartak megvalósítani. Vanessa Smith, a Londoni Spermabankot működtető szervezet munkatársa bejelentette, hogy az ügyet ki fogják vizsgálni, és a diszlexiások kizárását azóta vissza is vonták. Hangsúlyozta, hogy elsődleges céljuk mindig is az volt, hogy olyan donorokat találjanak, akik egészséges spermákat tudnak adományozni, és akik tisztában vannak azzal, mekkora felelősségük van abban, hogy minél több egészséges terhesség jöhessen létre.


Forrás: Medipress
2016. 01. 08.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés