2024. Április 19. péntek
A brit jelentés szerint a gyerekek már reggelire elfogyaszthatják a napi ajánlott sóbevitel közel felét.

A müzli, a kenyér és a tejtermékek a tizenéveseknek ajánlott napi 6 gramm sóbevitel akár 47 százalékát is kitehetik. Az egészségügyi szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a túl sok só magas vérnyomáshoz, szívrohamhoz és agyvérzéshez vezethet, és az egészségtelen életmód gyakran a gyermekkorból ered. „Tudjuk, hogy a só már egy éves korban elkezdi növelni a magas vérnyomás kockázatát a gyerekekben” – nyilatkozta Dr. Graham MacGregor, a The London School of Medicine & Dentistry kardiológus professzora. „A szülőknek nagyon nehéz csökkenteni gyermekük sóbevitelét, ha nem kerülik az előre csomagolt és az éttermi ételek fogyasztását, és készítenek saját kezűleg ételeket friss alapanyagokból. Sokkal komolyabb erőfeszítéseket kell tenni annak érdekében, hogy csökkentsük az élelmiszerek sótartalmát.”

A Hypertension szaklapban megjelent kutatás során 350 londoni gyermek nátriumszintjét követték nyomon egy 24 órás időszakban. Az alanyokat arra kérték, hogy vezessenek részletes étkezési naplót. Az eredmények azt mutatták, hogy a gyermekek többsége túllépi a napi ajánlott sófogyasztás mértékét. Az öt és hat évesek átlagosan 0,75 grammal több sót fogyasztanak naponta, a tizenévesek pedig 1,5 grammal lépik túl az ajánlott napi mennyiséget. Susan Jebb, az Oxfordi Egyetem szakértője így nyilatkozott az eredményekről: „A gyermekek számára előírt maximális sóbevitel alacsonyabb, mint a felnőtteké, de a gyerekek ugyanazokaz az ételeket eszik, mint a felnőttek, ezért nem meglepő, hogy túl sok sót fogyasztanak. A gyermekek sóbevitelének csökkentése azért fontos, hogy elkerüljük a sós ételek iránti vonzalom kialakulását, és csökkentsük a magas vérnyomás idősebb kori kialakulásának kockázatát.” A szerzők azt is hozzátették, hogy a felmérés szerint a fiúk általában több sót fogyasztanak, mint a lányok.


Forrás: Medipress
2014. 03. 19.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés