2024. Április 19. péntek
Noha számos aggasztó hír napvilágot látott a közelmúltban a sajt magas telítetlen zsír-szintjével kapcsolatban, a szakemberek többsége egyetért abban, hogy mégis csak érdemes sajtot fogyasztani. Igaz, kizárólag akkor, ha nem magában esszük.

A Koppenhágai Egyetem kutatói ezúttal a sokszor csak „francia paradoxonként” emlegetett jelenséget vizsgálták: a tényt, hogy a franciák körében nem magasabb a szívbetegségek aránya, mint más európai országokban, noha a franciák köztudomásúan ipari mennyiségű sajtot fogyasztanak. Az American Journal of Clinical Nutrition c. szaklapban megjelent összefoglaló jellegű közleményük alapján a sajtkedvelők kissé megnyugodhatnak.

Erre figyelmeztetnek a táskás szemek >>>

„Nem ítélhetünk meg egyetlen élelmiszert sem kizárólag a tápanyagtartalma alapján, mivel jótékony hatásuk jórészt attól függ, milyen egyéb étel társaságában fogyasztjuk azt. A sajt például sokkal kevésbé van negatív hatással a vér koleszterinszintjére, mint ahogyan arra a telített zsírok arányából következtetni lehetne. Ha a sajtot változatos, zöldségben gazdag ételek társaságában fogyasztjuk, fehérjetartalma miatt kimondottan egészséges. Igen fontos tulajdonsága, hogy segít megelőzni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását, ezért kár volna pusztán a negatív hírek miatt száműzni étrendünkből.” – fogalmaz a közlemény.

A hajnak is van ereje - így tér vissza >>>


Forrás: Medipress
2017. 06. 05.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés