2020. Szeptember 22. kedd
Brit kutatók azonosítottak egy hibás gént, amely a mellrákos esetek több mint felével hozható kapcsolatba. Megítélésük szerint ez alapvető áttörést jelenthet a rák elleni küzdelemben.

A Cambridge-i Egyetem patológiai tanszékének szakértői megállapították, hogy a rákos sejtekből hiányzik a 8-as kromoszómának az a szakasza, amelyen a szóban forgó, NRG1 jelű gén is található. A gén összefüggésbe hozható a bélrákos és a prosztatarákos esetek felével, valamint a petefészek és hólyag tumorjai közül minden negyedikkel – közölték a kutatók.

rák, gén

„Úgy hiszem, hogy az NRG1 gén azonosítása lehet a legfontosabb a daganatelnyomó gének felfedezései közül az utóbbi húsz évben, mert alapvetően fontos, új információkat nyújt a mellrák kialakulásának mechanizmusáról” – mondta Paul Edwards, a kutatók egyike. Hozzátette, hogy részben véletlenül, részben józan mérlegeléssel találták meg a 8-as kromoszómán azt a gént, amely „kikapcsolt” állapotban volt sok mellrákos sejtben.

A gén időnként megsérül, ez vezethet a rákos elváltozáshoz; azt azonban nem tudják, hogy mi okozza sérülését. Működésének tanulmányozására további vizsgálatokat terveznek.

A szakemberek úgy vélik, a kutatás fontos lépés a rák genetikájának megértésére, új stratégiák kidolgozását teheti lehetővé a rák diagnosztikájának és kezelésének fejlesztésére.


Forrás: MTI
2009. 10. 09.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés