2018. Június 25. hétfő
A diófélék, magvak és a tofu hozzáadásával az étrendünkhöz megelőzhetjük a szívbetegség eredetű korai halálozást.

Gyakran hallhatjuk, hogy a zsíros ételek károsak az egészségünkre. A kutatók azonban most azt mutatták ki, hogy bizonyos zsírok valójában segíthetnek a szívbetegségek megelőzésében. Az Amerikai Szív Társaság legújabb kutatása szerint az egészségesebb zsírok fogyasztásával több mint egymillió emberben lehetne megelőzni a szívbetegség eredetű korai halálozást. A Journal of the American Heart Association című szaklapban közzétett tanulmányból első alkalommal derült ki az, hogy a szívbetegség okozta globális egészségügyi teher a többszörösen telítetlen (politelítetlen) zsírok elégtelen fogyasztásának tudható be.

„A döntéshozók világszerte arra fektetik a hangsúlyt, hogy csökkentsék a telített zsírok fogyasztását” – magyarázta a tanulmány szerzője, Dr. Dariush Mozaffarian, a Tufts Friedman School of Nutrition Science and Policy kutatója. „Mi azonban kiderítettük, hogy sokkal nagyobb mértékben lehetne befolyásolni pozitív irányban a szívbetegség eredetű halálozást, ha a többszörösen telítetlen zsírok a telített zsírok és a finomított szénhidrátok helyett történő fogyasztásának ösztönzésére, valamint a transzzsírok bevitelének csökkentésére kerülne át a hangsúly.”

A politelítetlen zsírok segítenek csökkenteni a vérben lévő rossz koleszterin szintjét. Ez pedig a szívbetegség és az agyvérzés kockázatát csökkenti. A többszörösen telítetlen zsírokban gazdag olajok ráadásul olyan esszenciális zsírsavakkal is ellátnak bennünket, amelyekre nagy szüksége van a szervezetünknek – ezek közé tartoznak többek között a hosszú láncú zsírsavak. Többszörösen telített zsírok nagy mennyiségben a szójában, a kukoricában, a napraforgóolajban, a tofuban, a diófélékben és a magvakban találhatók. Ezen kívül a zsíros halak, például a lazac, a makréla, a hering és a pisztráng is gazdagok ezekben a zsírsavakban.

A kutatásból az is kiderült, hogy becslések szerint világszerte 711 900 szívbetegség eredetű halálozás következik be annak eredményeképpen, hogy túl kevés egészséges omega-6 politelítetlen zsírsavat fogyasztanak a telített zsírok és a finomított szénhidrátok helyett. Ehhez képest mindössze 250 900 szívbetegség eredetű halálozás történt azért, mert az egészségesebb növényi olajok helyett túl sok telített zsírt fogyasztottak. A kutatás eredményei arra is rávilágítottak, hogy 537 200 szívbetegség eredetű haláleset következett a transzzsírok túlzott mértékű fogyasztása következtében.


Forrás: Medipress
2016. 01. 26.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés