2020. Július 05. vasárnap
Az antidepresszánsokat időnként a menstruációt megelőző tünetek – közismert nevén PMS – kezelésére is be szokták vetni, egy amerikai tanulmány szerint azonban hatékonyságuk nagyban függ az illető egyéni panaszaitól is.

A menstruációt megelőzően igen sok nő szenved különféle testi-lelki tünetektől, melyek legtöbbje az étrend megváltoztatásával, testmozgással, vagy egyszerű fájdalomcsillapítóval megszüntethető. Súlyosabb esetekben azonban az illető már a napi tevékenységeit is képtelen elvégezni ebben az időszakban, ilyenkor fordul elő, hogy a kezelőorvos antidepresszánst javasol a pácienseknek.

PMS, antidepresszáns

A Pennsylvania Egyetem kutatói klinikai kísérletek során 447 nőn tesztelték le, miként hat premenstruációs tüneteikre a szertralin nevű antidepresszáns, és azt tapasztalták, hogy a leghatékonyabb segítséget azok számára nyújtotta, akik menstruációjukat megelőzően fizikai és pszichológiai tünetektől egyaránt szenvedtek.

Ellen Freeman, az Egyetem kutatóprofesszora az Obstetrics & Gynecology című szaklapban megjelent tanulmányban arról is beszámolt, hogy akik főleg testi panaszokat éltek meg – kivéve ha igen súlyos puffadásról vagy a mell erős fájdalmáról volt szó –, csak nagyon enyhe javulást éreztek magukon.

Freeman fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a vizsgálatok csak a szertralin nevű szerre terjedtek ki, így – bár kicsi a valószínűsége – de megeshet, hogy más antidepresszánsok esetében eltérő eredmény születne.


Forrás: Medipress
2011. 12. 21.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés