2020. Szeptember 24. csütörtök
A kurkuma fűszer hatóanyagával, a kurkuminnal előkezelt petefészekrák-sejtek érzékenyebben reagálnak a kemoterápiára és a sugárkezelésre – derült ki egy tanulmányból.

Dr. Subhash Chauhan és Dr. Meena Jaggi, a Sanford Kutatóintézet és a Dél-Dakota Egyetem kutatóival közös munkájuk során azt találták, hogy a nagyon kicsi (100 nanométernél kisebb) átmérőjű nanorészecskék segítségével még jobb hatást lehet elérni.

petefészekrák, kurkumin

„A daganatos terápia hatékonyságának javítására és a toxikus hatások mérséklésére jó módszer a növényi vegyületek, például a kurkumin segítségével végzett érzékenyítés – mondták el a szerzők. A kurkumin azonban rosszul szívódik fel, ez gátat szab hatékonyságának. Kifejlesztettünk egy nanorészecske-rendszert, a Nano-CUR-t, hogy növeljük a hozzáférhetőséget, továbbá a kurkumin daganatos sejtekbe történő bejutását.”

A kutatók a nanorészecske-rendszert terápiarezisztens petefészekrák-sejteken tesztelték és elsőként sikerült kimutatniuk, hogy az előkezelés segítségével csökkenthető a kemoterápiás szer és a besugárzás dózisa. Chauhan szerint a módszer tovább javíthatja a petefészekrák terápiás lehetőségeit.


Forrás: Medipress
2010. 05. 07.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés