2020. Július 15. szerda
Párizs bajban van, hiszen a világ károsanyag-kibocsátása nagyobb, mint valaha - jelentette ki Áder János államfő az ENSZ-közgyűlés éghajlatváltozással és fenntartható fejlődéssel foglalkozó vitájában, New Yorkban.

A népességrobbanás nem állítható meg, ahogy a gazdasági növekedésről sem mondanak le az államok. Változásra van tehát szükség, ugyanazt a fejlődést kevesebb energiával és szén-dioxid-kibocsátással kell elérni. Áder János szerint ezeken a területeken már rövid távon lehetőség van a cselekvésre. A nap-, a szél-, a víz- vagy az atomenergia felhasználásának növelése nem elegendő. Korszerűbb, kevesebb energiát használó és kevesebb káros anyagot kibocsátó technológiával kell előállítani ugyanazt a terméket - fejtette ki az államfő, aki a hulladékok nagyobb arányú újrahasznosítását is szorgalmazta.

Az ENSZ-közgyűlés negyedszázada tárgyal, egyeztet a klímaváltozás veszélyeiről. Huszonöt éve nem találjuk a megoldást arra, hogy miközben száz év alatt három és félszeresére emelkedett a Föld lakóinak száma, az energiafelhasználás megtízszereződött. "Az emberiség felfűti a bolygót a fosszilis energia felhasználásával, ezzel pedig egy tízezer éve fennálló egyensúlyi állapotot bont meg".

Párizsban végre megszületett a megállapodás arról, hogyan tartható kordában a globális felmelegedés. Azóta egyre több energiát termel a világ a megújuló források felhasználásával, mégis ismét egyre nagyobb mértékben nő a károsanyag-kibocsátás, elsősorban az Egyesült Államokban, Kínában és Indiában.

Az államfő - Abraham Lincoln egykori amerikai elnök szavait idézve - a gyors cselekvés szükségességét hangsúlyozta: "a holnap felelősségétől nem szabadulsz meg az által, ha e felelősséget ma elhárítod".


Forrás: MTI
2019. 03. 29.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés