2024. Április 19. péntek
A dublini Trinity College szakemberei által végzett vizsgálat szerint a megnövelt joghurtfogyasztás hatására megnő a csípő csontsűrűsége, és ezáltal csökken az osteoporosis, azaz a csontritkulás veszélye.

A közel 2000 személy bevonásával végzett kutatás során a nők körében a legtöbb joghurtot fogyasztóknál 3,1-3,9 százalékkal jobb értéket mértek a teljes csípő- és combnyakcsont-sűrűség tekintetében, mint azoknál, akik a legkevesebb joghurtot ették. Férfiak esetében a csontállományok között 9,5 százalékos különbséget mértek, azaz ennyivel volt alacsonyabb mértékű a csontritkulás azoknál, akik a legtöbb joghurtot ették, azokhoz képest, akik a legkevesebbet.

Honnan tudható, hogy aranyerem van és nem valami más?>>>

A vizsgálat során a szakemberek számos egyéb tényezőt is figyelembe vettek, például a testtömeg-indexet, a vesefunkciót, a fizikai aktivitást, a tej- és sajtfogyasztást, a kalcium- és D-vitamin-bevitel mennyiségét, továbbá a dohányzást és alkoholfogyasztást is, ám ezekkel együtt egyértelműen kimutatható volt, hogy a nőknél 39, a férfiaknál pedig 52 százalékkal csökkent a csontritkulás esélye a megnövelt joghurtfogyasztás következtében.

Sóval lehet fantasztikusan megszépülni, megmutatjuk >>>

Amint arról a kutatást vezető dr. Eamon Laird beszámolt, a joghurt számos csonterősítő tápanyagot tartalmaz, így nem csoda, ha ilyen jótékony hatása van, ezzel együtt még további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy a pontos mechanizmusát is megérthessük ennek a kedvező folyamatnak. A szakemberek eredményeiket az Osteoporosis International c. szaklapban tették közzé.


Forrás: Medipress
2017. 05. 27.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés