2022. Január 22. szombat
A súlyos mozgászavart okozó Parkinson-kór kezelésében áttörő eredményhez vezethet az őssejtterápia egy új formája, melynek során az őssejtek az orrüregen át jutnak a szervezetbe. Az eljárás patkánykísérletekben már sikeresnek mutatkozott.

A Parkinson-kór jelenleg gyógyíthatatlan. A vele járó remegés, amely a későbbiekben a mozgás merevségével és más tünetekkel is jár, különböző gyógyszerekkel lényegesen javítható, de maga a kezelés is járhat nem kívánatos hatásokkal.

őssejtek, Parkinson-kór

Egy nemzetközi munkacsoport Lusine Danielyan vezetésével Parkinson-kóros patkányok orrüregébe csontvelőből nyert őssejteket juttatott. A sejtek innen az agy azon részébe kerültek, amelyek károsodása a Parkinson-kórral járó mozgászavar legfőbb oka. A kutatók kimutatták, hogy a beültetett őssejtek a beteg patkányok agyában fél évnél is tovább életben maradtak.

Az őssejtkezelés hatása jelentős volt, az állatok mozgása átlagosan 68 százalékkal javult. A betegség kialakulásának egyik oka, hogy az idegi ingerületvezetésben alapvető szerepet játszó dopamin szintje a szövetekben jelentősen csökken. Az őssejtek hatására a kezelt állatok agyának mozgásközpontjában növekedett a dopaminszint.

Az eredményeiket a Rejuvenation Research című folyóiratban publikáló kutatók szerint a kezelés előnye, hogy az őssejtek célzottan juttathatók a betegség által érintett agyi területekre, illetve az, hogy nehézség nélkül ismételhető.


Forrás: MTI
2011. 02. 21.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés