2018. Június 25. hétfő
Minél több gyereke van egy nőnek, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy idő előtt öregedni kezd – derül ki a Yale Egyetem egy friss kutatásából.

A Yale munkatársai 100 egészséges, menopauza után álló nőt vizsgáltak öt lengyel vidéki faluban. Kiderült, hogy minél több terhességen, szülésen és szoptatáson estek át a nők, annál magasabb volt az öregedést jelző biomarkerek szintje a szervezetükben. “Létezik egyfajta kompromisszum a reprodukció és az anya túlélése között minden élő organizmus esetében. Most sikerült bizonyítani, hogy az az embernél is így van” – mondja a kutatást vezető Dr. Richard Bribiescas.

A terhesség és a szoptatás következményei közé tartozik az oxidációs stressz, amelynek során olyan szabadgyökök szabadulnak fel, amelyek ellen a szervezet képtelen védekezni. Ezt a jelenséget az állatvilágban már sikerült bizonyítani, de az emberekkel kapcsolatban más volt a helyzet. A terhesség során fellépő oxidációs stressz a szervezet energia-anyagcseréjének tudható be, ami a magzati fejlődéssel a tejtermeléssel és a gyerekgondozással jár. “Ahogyan arra számítottunk, azok a nők, akik legalább négyszer szültek életük során, az átlagosnál kétszer hosszabb ideig voltak terhesek, és a szoptatásra háromszor annyi időt szántak. Így a reprodukcióra szánt energia megduplázódik, ami gyorsabb öregedést hozhat magával” – állítja a tanulmány.

Az öt lengyel faluban, ahol a kutatás zajlott, olyan nők élnek, akik átlagosan legalább öt gyereket szülnek, és egész életükben kemény fizikai munkát végeznek.


Forrás: Medipress
2016. 01. 26.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés