2018. Június 21. csütörtök
A Királyi Egyesült Kórház (Somerset, Egyesült Királyság) munkatársai egy olyan oltást fejlesztettek ki, ami a memóriaromlást okozó fehérjét célozza.

Alzheimer-kór során egy kóros, úgy nevezett kóros tau-fehérje halmozódik fel, ami gátolja a tápanyag idegsejtekbe való kerülését, és ezzel azok pusztulását idézi elő. Az új oltás hatóanyaga ezeket a tau-fehérjéket támadja, ezzel lassítva a betegség progresszióját, javítva a tüneteket. Roy Jones professzor és munkatársai most kezdték el tesztelni a hatóanyagot, és éppen további résztvevőket keresnek. A normális működésű tau-fehérjék éppen a tápanyag sejtbe való jutását segítik elő, azonban kórosan felhalmozódva éppen ellentétes lesz a hatás.

A munkacsoport régebben próbálkozott hasonló stratégiával az Alzheimer-betegek agyában lerakodó plakkok ellen, azonban az amiloid plakk inkább morfológiai következmény, és nem igazán van kapcsolatban a memóriaromlás kialakulásával. Ennek ellenére a legtöbb folyamatban lévő kutatás a plakkokra fókuszál. Ugyan tau-fehérjét az immunrendszer segítségével célzó stratégia egyelőre biztonságosnak tűnik, azonban még hosszú évek telhetnek el, mire a szer kereskedelmi forgalomba kerül.


Forrás: Medipress
2016. 01. 18.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés