2020. Július 05. vasárnap
A nőgyógyászati daganatok gyakorisága ellenére az érintettek sokszor figyelmen kívül hagyják a figyelmeztető tüneteket, és nem számolnak be róla kezelőorvosuknak, pedig az időben felismert rákbetegségek igen jó eséllyel gyógyíthatóak lennének.

Az alábbiakban azokat a nőgyógyászati tüneteket vesszük sorra, amelyek méhnyak-, petefészek- vagy egyéb nőgyógyászati daganatra utalhatnak, és amelyeket egyetlen felelősen gondolkodó nőnek sem lenne szabad figyelmen kívül hagynia.

nőgyógyászati daganatok

Az első – talán hétköznapinak tűnő – jelenség a feldagadt láb, amely, ha még fájdalommal is együtt járt, mindenképpen intő jel lehet. Ugyanígy nem szabad elmenni a testsúlyvesztés mellett sem, mert bár a legtöbb nő örömmel szabadul meg néhány felesleges kilótól, az ok nélküli fogyásról tájékoztatni kell egy szakembert.

Fontos tudni, hogy menopauza idején már nem szabadna véreznie senkinek, sőt a menstruációs ciklusok közötti időszakban sem. A szex közben előforduló vérzés, vagy a menstruáció idején jelentkező, szokatlanul erős vérzés az endometriózis vagy daganat jele is lehet.

Arról is tájékoztassuk kezelőorvosunkat, ha állandó, sürgető vizelési ingerünk van, főleg ha ez még hasfájással, puffadással is együtt jár. A medence és a has körüli állandósult fájdalom, illetve az evéstől függetlenül jelentkező tartós telítettségérzet, továbbá a kellemetlen, felfúvódott állapot szintén figyelmeztető jelül szolgálhatnak, csakúgy, mint az állandó kimerültség, levertség, vagy az ok nélkül jelentkező, tartós émelygés.

Aki tehát a fenti tünetek bármelyikét észlelné magán, ne habozzon, keresse fel nőgyógyászát, és számoljon be a tünetekről, hiszen a régi mondás itt is érvényes: „jobb félni, mint megijedni”.


Forrás: Medipress
2012. 01. 30.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés