Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://vital.hu)

Folyékony, zamatos vitaminbombák

A vitaminok igencsak illékony, sérülékeny elemek, melyek hő, fény hatására könnyen lebomlanak. Ezért a vitaminok fogyasztásának igencsak hatékony, és nem mellesleg kellemes módja, ha gyümölcs- vagy zöldségleveket készítünk. A tápanyagok tökéletesen megmaradnak a frissen facsart levekben, viszont fontos, hogy mindig frissen készítve fogyasszuk őket.

Vitaminszükségletünk nem mindig azonos, vannak helyzetek, amelyekben egy-egy vitamin, nyomelem fogyasztásának kiemelt szerepe van. Ezekre ajánlunk zamatos, friss megoldásokat.

Terhesség

A magzat csontozatának és fogazatának nélkülözhetetlen építőköve a kalcium. A szükséges mennyiséget a baba a mamától vonja el, ezért ha nem pótolja a kismama, könnyebben romlanak a fogai, meggyengülnek csontjai. A magzat vasraktárat épít a születés utánra, így az anya vasigénye is növekszik. A vashiány vérszegénységhez, fáradékonysághoz, az ellenálló képesség csökkenéséhez vezet.

A magzat összes szervének, különösen a magzati agy fejlődéséhez fehérje szükséges, ráadásul a vas helyes felszívódásához is fontos a fehérje. Legfontosabb forrásai a húsok, de vannak fehérjében gazdag növények is.

Kalciumbomba
Hozzávalók:
125 g vegyes aszalt gyümölcs
500 ml almalé
200 ml joghurt
Daraboljuk össze a gyümölcsöket, tegyük egy tálba, öntsük rá a (nem frissen préselt) almalevet, és egy éjszakán át hagyjuk benne. Tegyük turmixgépbe, adjuk hozzá a joghurtot, és alaposan turmixoljuk össze. Ha kell, öntsünk még hozzá almalevet.
A kalciumon kívül A-, B2-, B-vitaminokat, valamint káliumot, magnéziumot, foszfort és vasat is tartalmaz. Csontritkulásra is kiváló.

Vaserő turmix
Hozzávalók:
125 g eper
1 érett mangó
300 ml narancslé
Vegyük ki a mangó magját, daraboljuk fel, és tegyük az eperrel (ez lehet fagyasztott is) együtt a turmixgépbe. Öntsük hozzá a frissen facsart narancslevet, és turmixoljuk sűrűre.
Ez az ital a vas valóságos tárháza, ezenkívül folsavat, rezet, káliumot, magnéziumot, kalciumot, valamint A-, C-, B1-, B2- B-vitaminokat tartalmaz nagyobb mennyiségben.

Fehérjeturmix
Hozzávalók:
2 érett banán
450 ml szójatej
40 g
őrölt mandula
csipetnyi fahéj
Szeleteljük fel a banánt, tegyük hozzá a szójatejet és a csipetnyi fahéjat, majd turmixoljuk, míg habos nem lesz.
Ez az ital különösen gazdag fehérjében, kalciumban, magnéziumban, foszforban, cinkben, folsavban, és bővelkedik E-, C-, B1-, B2- és B-vitaminokban is.

Fogyókúra, zsírégetés

Fogyókúra idején nagy kincs az ananász. Csökkenti az édesség utáni vágyat, miközben száz grammja mindössze 57 kalóriát tartalmaz. Legértékesebb anyaga a bromélia nevű enzim, mely fontos szerepet játszik a zsírégetésben is. Ne konzervet használjunk, abban ugyanis már nincs bromélia!

Zsírégető turmix
Hozzávalók:
1 grapefruit
1/4 ananász
3 dl víz
Facsarjuk ki a grapefruit levét, az ananászt vágjuk kisebb darabokra. Tegyük turmixgépbe, öntsük hozzá a grapefruit levét és a víz egy részét, turmixoljuk össze, és a végén hígítsuk vízzel, ha szükséges.
Sok C-vitamin, folsav, réz, kálium és kalcium található ebben a pompás, keserédes italban. Kiváló immunerősítő a fáradt, vitaminhiányos szervezetnek is.

Fogyókúrás turmix
Hozzávalók:
1/4 ananász
1 kávéskanál friss gyömbér
1 dl frissen facsart narancslé
1 csipet fahéj
1 kiskanál apróra vágott citromfűlevél
Szeleteljük fel a megtisztított ananászt, adjuk hozzá a lereszelt gyömbért, a fahéjat és a citromfüvet, és öntsük hozzá a narancslevet. Alaposan turmixoljuk össze.
Az ital gazdag folsavban, C-vitaminban, jelentősebb mennyiségű kálium, réz és kalcium található benne. Méregtelenítő hatása erős, ezért tisztítókúrákhoz is ajánlott!

Székrekedés

A szilva hashajtó hatása közismert, az esetek bizonyos százalékában megszünteti a székrekedést. Nem kerülhetjük el azonban az orvost, ha a probléma huzamosabb ideig fennáll.

„Jól söpör” turmix
Hozzávalók: 70 g mag nélküli aszalt szilva
350 ml almalé
3 evőkanál joghurt
csipetnyi fahéj
Vágjuk az aszalt szilvát kisebb darabokra, szórjuk rá a fahéjat, tegyük egy tálba, és öntsünk rá az almalevet. Hagyjuk állni egy éjszakát, utána alaposan turmixoljuk össze.
Jelentős mennyiségű vas, magnézium, kalcium és foszfor található benne, valamint tartalmaz még káliumot, C-, B2- és B6-vitamint is. Ha élőflórás joghurtot használunk, a gyomor baktériumflórájának is jót teszünk.

Hashajtó ivólé
Hozzávalók:
150 g mag nélküli piros szőlő
5 db szilva (lehet befőtt is)
Vegyük ki a magokat a szilvából, préseljük vagy centrifugáljuk ki a gyümölcsök levét, és máris fogyaszthatjuk.
A-, C-, Bl- és B-vitamint, vasat, rezet, káliumot tartalmaz nagyobb mennyiségben. Nemcsak a székrekedésen segít, hanem védelmet nyújt a szabadgyökök ellen, javítja az izmok, idegek működését is.

A látás javítása

Sokan állítják, hogy a sárgarépa fogyasztásával javul a látás. Bizonyos esetekben ez igaz, a sárgarépa ugyanis kitűnő forrása a béta-karotinnak, ami az A-vitamin előanyaga. Ha a szervezet nélkülözi a A-vitamint, az farkasvaksághoz vezethet. Normális látású emberek a félhomályban még tűrhetően ki tudják venni a tárgyak körvonalait. Ezt a szemben termelődő látóbíbor nevű anyag teszi lehetővé. A farkasvakság egyik oka lehet, hogy a fény- és színérzékelő receptorok működéséhez szükséges A-vitamin nincs jelen, így a szem nem termel látóbíbort. Vannak a farkasvakságnak enyhe formái is, ilyenkor a beteg csak rosszabbul lát a szürkületben, mint egészséges társai. Segíthet a sárgarépa!

„Sasszem" ivólé
Hozzávalók:
2 sárgarépa
l narancs
1 savanykás alma
Daraboljuk össze a hozzávalókat és tegyük gyümölcscentrifugába. Frissen fogyasszuk.
Bőségesen tartalmaz A-vitamint, ezen kívül C-, B1- és B6-vitamin található benne, valamint kisebb mennyiségben folsav, kálium és kalcium. Az alma egy különleges anyagot, pektint tartalmaz, ami a vastagbélrák megelőzésében fontos.

Látásjavító zöldkoktél
Hozzávalók:
egy marék zsenge spenót
2 db sárgarépa
4 db paradicsom
1 db paprika
Mossuk meg a spenótot, csepegtessük le, szeleteljük fel a többi zöldséget, majd tegyük őket gyümölcscentrifugába. Ügyeljünk arra, hogy a spenót ne kerüljön egyedül a gyümölcscentrifugába, tegyük mellé pl. a paradicsomot, így kímélhetjük a gépet.
Ez az ital kitűnő forrása az A-vitaminnak, a folsavnak, a niacinnak, nagy adag E-vitamin is van benne, ezen kívül magnézium, vas, foszfor, kalcium, B1-, B6 és C-vitaminok is gazdagítják. Az E-vitamin véd a szív- és érrendszeri betegségek ellen is, valamint antioxidáns hatású.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://vital.hu/vitamin_italok