Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Legtöbben nem is tudnak vesebajukról

Jelenleg minden 10 felnőttből 1 érintett a vese valamilyen problémájában, és ez a szám egyre dinamikusabban növekszik. Mindeközben az érintettek nagy része a súlyosabb tünetek megjelenéséig egyszerűen nem tud a problémájáról, pedig egyszerű és olcsó módon időben felismerhető lenne a betegség, ha gondolnának rá.

Világszinten több mint 500 millió embert, azaz minden 10. felnőttet érinti a krónikus veseelégtelenség valamilyen súlyosabb vagy enyhébb formája. Körülbelül 1,5 millió embert már csak a dialízis tart életben, miközben átlagosan 7 évet várnak egy veseátültetésre, ha egyáltalán nyílik erre lehetőségük. A veséket mindezek ellenére túl gyakran csak mintegy mellékesen említik meg a népegészségügyi programok során, de a probléma mostanra elérte a kritikus pontot.

Ezért a Nemzetközi Nephrologiai Társaság és a Vesealapítványok Nemzetközi Szövetsége kezdeményezésére minden év márciusának második csütörtökét a Vese Világnapjaként tartják számon. A Világnap időpontja így idén március 8.

A veseprobléma egyéb betegségek kockázatát is növeli

A vesefunkció rendellenességei a szív- és érrendszer általános állapotába történő korai betekintést kínáló „ablakként” viselkednek. Ez kiváló lehetőséget nyújt az időben történő felismerésre és (ha kell) beavatkozásra még az olyan gyilkos betegségek kialakulása előtt, mint amilyen a szívinfarktus vagy az agyvérzés.

A veseprobléma (ún. beszűkült vesefunkció) másfelől igazi „kockázatsokszorozó”. Akinél ilyen eltérést találnak, annál több mint tízszeresére ugrik az esélye az idő előtt bekövetkező szív- és érrendszeri eredetű halálozásnak! Ennek jelentőségére mutat rá az is, hogy az elégtelen veseműködésűeknek százszor nagyobb az esélyük a szív- és érrendszeri eredetű halálozásra, mint arra, hogy eljutnak a végstádiumú veseelégtelenség állapotába.

 A veseelégtelenségek száma egyre nő

Világszerte évente 12 millió haláleset bekövetkezésében játszik szerepet a veseelégtelenség, de ez a szám a veseelégtelenség két fő kiváltó oka, a magasvérnyomás-betegség és a cukorbetegség rohamos terjedése miatt dinamikusan nőni fog a következő évtizedben.

Sajnos mára meghaladottá vált az a nézet, miszerint az érintettek főleg idősebbek, a veseelégtelenség egyre fiatalabb korban jelentkezik, Guatemalában például a dializáltak közel fele már 40 évnél fiatalabb.

A fenti két ok miatt az előrejelzések szerint a következő évtized során a fejlett országokban megduplázódik azok száma, akik túlélésük érdekében dialízisre és transzplantációra szorulnak.

Egyszerű vizeletvizsgálattal felismerhető a baj

Mire a vesebetegség érezhető és a laikus számára is érzékelhető tünetei kialakulnak, már késő, de egy egyszerű és olcsó, a vizeletvizsgálat során Magyarországon is rutinszerűen elvégzett laborvizsgálattal időben észrevehető a gond. Ennek érdekében a tervek szerint az idei évtől már minden laborleleten automatikusan megjelenik az ún. GFR-érték, mely a veseműködés általános jelzője. Ez az eddigieknél jobb lehetőséget ad a szak- és háziorvosoknak arra, hogy tünetmentesség esetén is felismerjék a bajt.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes/vese_vilagnap1.htm