Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://vital.hu)

Hogyan tároljuk az illóolajokat?

Az illóolajok szintetikusan előállított formái nem rendelkeznek megfelelő gyógyhatással. A természetes olajok bonyolult szerkezetűek, ennek köszönhetik egyedülálló gyógyító tulajdonságaikat. Az otthoni tárolás során azonban veszíthetnek hatóerejükből, ezért ismerkedjünk meg néhány szabállyal, amely segít megőrizni a palackba zárt kincset.

Minden illóolaj más molekuláris szerkezettel bír, alkotóelemeik egyedi módon kapcsolódnak egymáshoz, ami meghatározza gyógyító tulajdonságaikat. A közkedvelt eukaliptuszolaj több mint 250-féle alkotóelemből áll, gyakorlatilag lehetetlen a maga teljességében mesterségesen előállítani. Ugyanez igaz az összes többi illóolajra; vegyi úton lehet utánozni őket, de ennek gyógyhatása meg sem közelíti a természet erejét.

Különféle szín, eltérő sűrűség

Az illóolajok kis, barna üvegben, sűrítmény formájában kaphatóak. Általában nem szabad hígítás nélkül használni őket, különösen akkor, ha a bőrrel is közvetlen kapcsolatba kerülnek. Mindig olvassuk el a használati utasítást, és tartsuk be az elővigyázatossági tanácsokat!

Az olajokat a növények különböző részeiből vonják ki, ezért színük is, sűrűségük is változó. Bár olajoknak nevezzük őket, a valóságban csöppet sem olajos jellegűek, még sűrített formájukban sem. Tisztaságukat jelzi, hogy ha itatóspapírra csöppentünk belőlük, semmiféle foltot nem hagynak maguk után, teljesen elillannak. Mivel rendkívül illékonyak, ezért érdemes megismerkednünk a tárolás szabályaival is.

Tárolás

• Tartsuk távol hőtől, napsütéstől. Ha hűtőszekrényben tároljuk, kétségkívül nő az eltarthatóságuk, ez azonban hátránnyal jár: a hideg következtében az olaj kissé besűrűsödik. Használat előtt fél órával vegyük ki a hűtőből, így állaga szobahőmérsékleten ismét megfelelő lesz.
• Tároljuk üvegben, mivel az erős anyagok a műanyagot oldhatják.
• Mindig szorosan csavarjuk vissza a kupakot. Az oxigén, a fény, a hő és a nedvesség rontják az olaj minőségét.
• Ha már hordozóolajjal hígítottuk, néhány hónapig használhatjuk csak fel. Gondos tárolás mellett két évig is tárolhatjuk az olajokat. Kezdőknek ajánljuk, hogy eleinte csak kisebb mennyiséget vásároljanak, hiszen a használat során fog kiderülni, hogy mely illatokat részesítik előnyben, s melyek azok, amelyek az első szippantás után feledésbe merülnek.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://vital.hu/themes/illoolaj_tarolas.htm