Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Töltött pulykamell



pulykamell1 [0]
Hozzávalók:
40 dkg spenót (mirelit vagy zsenge)
2 közepes hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 zsemle
5 dkg parmezán sajt
5 dkg ementáli sajt
2 evõkanál olívaolaj
1 tojás
2 evõkanál zsemlemorzsa
2 evõkanál mandulaforgács
fél teáskanál szárított oregano
fél teáskanál só
1 késhegynyi frissen õrölt bors
1 csipet frissen reszelt szerecsendió
1, 5 kg kicsontozott, lebõrözött pulykamell
fél teáskanál szárított kakukkfû
4 evõkanál kókuszzsír (olaj)
1, 2 dl víz
20 dkg gomba
2 salottahagyma (apró hagyma)
1 csokor petrezselyem
1 evõkanál vaj
2, 5 tejföl
2, 5 dl tejszín
só, frissen õrölt fehérbors

Elkészítés:

A spenótot felengedjük (Ha zsenge spenóttal dolgozunk, a leveleket átválogatjuk, lehúzzuk a vastag ereit, megmossuk, lecsöpögtetjük, és nagyon apróra összevágjuk.) A megtisztított hagymát felaprózzuk, a zsemlét felkockázva kevés vízben megáztatjuk. A parmezán sajtot megreszeljük, az ementálit kis kockákra vágjuk. Az olajat egy serpenyõben felforrósítjuk, rátesszük a hagymát, a fokhagymát, és üvegesre pirítjuk, de ügyeljünk arra, hogy ne barnítsuk meg. Hozzáadjuk a spenótot, állandóan kevergetve pároljuk, amíg össze nem áll. (Míg a zsenge spenót össze nem esik) Ezután egy másik edénybe öntjük. A zsemlét kicsavarjuk, majd a sajtokkal, a tojással, a zsemlemorzsával, a mandulával, a sóval, az oreganoval, a borssal és a szerecsendióval a spenóthoz keverjük, és a masszát ízlés szerint tovább fûszerezzük.

A sütõt 220 fokra elõmelegítjük. Cérnával összevarrjuk a pulykamellen azokat a helyeket, ahonnan a csontokat kifejtettük. Jó éles késsel egészen mély "zsebet" vágunk bele, és beletöltjük a spenótos masszát. A nyílást bevarrjuk. A húst kívülrõl sóval, borssal, kakukkfûvel bedörzsöljük, és egy megfelelõ nagyságú tepsibe fektetjük. A kókuszzsírt nagyon felforrósítjuk, ráöntjük a pulykamellre, amit a sütõ alsó részén egy és fél órán keresztül sütünk. A sütés alatt folyamatosan locsolgatjuk kevés forró vízzel és a saját levével.

A mártáshoz a gombát megtisztítjuk, megmossuk, és vékony szeletekre vágjuk. A meghámozott hagymát és a megmosott petrezselymet nagyon finomra aprítjuk. A vajat egy serpenyõben felolvasztjuk. A gombát rátesszük, három percig erõs lángon pirítjuk, majd a hagymát és a petrezselymet is hozzáadjuk. Néhány percig együtt pirítjuk, majd sóval, borssal fûszerezzük. A serpenyõt lehúzzuk a tûzrõl. A gombás hagymát összekeverjük a tejföllel és a tejszínnel, majd kihûtve, hideg helyre tesszük. A megsült pulykamellet hagyjuk kihûlni, majd alufóliába tekerve hat órára a hûtõszekrénybe tesszük. Nem túl vékony szeletekre vágjuk, és a hideg gombamártással tálaljuk.ínáljuk.

Személyenként körülbelül 54 g fehérjét, 35 g zsírt, és 16 g szénhidrátot tartalmaz.


Elkészítési idő:

Energia (kcal):
600
Energia (kj):

Forrás:

Tippek:

Tanácsok:



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes-inter/rec/pulykamell_toltott1.htm