Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Pastitsio (görög lasagne)



pastitsio1 [0]
Hozzávalók:
450 g apróra vágott sovány marhahús
300 ml marhahúsleves
225 g makaróni
175 g Kefalotiri vagy Cheddar sajt
120 ml tej
120 ml natúr joghurt
50 g vaj
40 g sima liszt
2 evőkanál olívaolaj
2 összenyomott fokhagymagerezd
2 teáskanál paradicsompüré
1 finomra vágott nagy hagyma
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál őrölt kömény
1 evőkanál aprított friss menta

őrölt fekete bors

Elkészítés:

Felforralunk egy fazék enyhén sós vizet. Beletesszük a makarónit, 8 percig, vagy a csomagolásán olvashatók szerint főzzük. Lecsepegtetjük, hideg vízzel leöblítjük, újra lecsepegtetjük, majd félretesszük.

Közben előmelegítjük a sütőt 190 fokra. A felhevített olajban a hagymát és a fokhagymát, 8-10 percig pirítjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott marhahúst, s addig pirítjuk, amíg megbarnul. Belekeverjük a húslevest, a paradicsompürét, a fahéjat, a köményt és a mentát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Kis lángon 10-15 percig főzzük, míg a szósz sűrű nem lesz.

Ezután egy lábasban felolvasztjuk a vajat, lisztet teszünk bele, 1 percig pirítjuk. Levesszük a tűzről, fokozatosan hozzáadjuk a tejet és a joghurtot. Visszatesszük a tűzre, kis lángon, még 5 percig főzzük. Elkeverjük benne a sajt felét, sózzuk, borsozzuk. A makarónit ezzel a sajtszósszal elegyítjük.

Nagy tűzálló tál aljára terítjük a makaróni egyik felét. Erre jön a húsos szósz, majd a makaróni másik fele. Rászórjuk a maradék sajtot, és 45 percig sütjük, amíg aranybarna lesz.


Elkészítési idő:

Energia (kcal):

Energia (kj):

Forrás:

Tippek:

Tanácsok:



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes-inter/rec/pastitsio1.htm