Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Muszaka - padlizsános görög egytálétel



th_muszaka.jpg [1]Hozzávalók:
150-175 ml olívaolaj
1 nagyobb, finomra vágott vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma összetörve
900 g darált bárányhús
50 ml fehérbor
400 g kockákra vágott paradicsom
5 cm-es fahéjrudacska
1 marék frissen felvágott oregánó (ha van görög oregánónk, az a legjobb)
3 nagyobb padlizsán
só és frissen őrölt bors
75 g vaj
75 g finomliszt
600 ml tej
50 g reszelt parmezán
2 tojás
nagy csipetnyi őrölt szerecsendió

Elkészítés:

Egy mélyebb serpenyőben hevítsünk fel két evőkanál olajat, és kissé fonnyasszuk meg benne a fokhagymát. Tegyük hozzá a darált bárányhúst és magas hőfokon, állandóan kevergetve, enyhén pirítsuk meg a (3-4 perc). Adjuk hozzá a bort, a paradicsomot, a fahéjat és az oregánót, és lassú tűzön főzzük össze őket (kb. 30-40 perc).

Amíg készül a hús, vágjuk fel hosszában fél centis szeletekre a padlizsánt, majd egy kevés forró olajban süssük ki őket. Elég, ha csak egy kicsit megpirulnak. A sült padlizsánokat rétegelve tegyük egy mély tűzálló tálba. Minden réteget ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Készítsük el a besamelt: olvasszuk meg a vajat egy kisebb edényben, keverjük hozzá a lisztet, és közepes lángon állandóan kevergetve hevítsük kb. 1 percig, majd fokozatosan adjuk hozzá a tejet. Forraljuk fel, majd lassú tűzön állandó keverés mellett főzzük további 10 percig. Szórjuk bele a sajtot és a szerecsendiót, sózzuk, borsozzuk, majd vegyük le a tűzről. Ha kissé kihűlt, keverjük bele a felvert tojást is.

Fűtsük fel a sütőt 200°C-ra. Amíg melegszik a tűzhely, szedjük a húst (a fahéjrudat előtte dobjuk ki) a padlizsánszeletekre. Merjük rá a kész besamelt, és tegyük a sütőbe további 20-30 percre. Akkor kész, ha már bugyborékol és egy kicsit megpirult a tetején a mártás.


Elkészítési idő:

Energia (kcal):

Energia (kj):

Forrás:

Tippek:

Tanácsok:



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes-inter/rec/muszaka1.htm