Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Úti patika a bőröndben

Utazás, nyaralás alkalmával az útipoggyász összeállításakor ne felejtsünk el a váratlan eseményekre is felkészülni. Cikkünkben összefoglaljuk azokat a szereket, eszközöket, amelyeket célszerű magunkkal vinni a nyaralásra, akár a határokon belüli, akár külföld a cél.

Mielőtt a részleteket kezdenénk sorolni, még idejében szólunk: senki ne induljon külföldre megfelelő biztosítás nélkül! Még a környező országokban is előfordulhatnak olyan események, amelyek a hazautazást akadályozzák (baleset, súlyosabb betegség), s a szükséges kórházi ellátás bizony tetemes összegre rúghat.

Kötszerek

Legyen a csomagban fertőtlenítő (pl. jód tartalmú oldat) és megfelelő kötszer, mind a kisebb sérülések, mind a nagyobb vérzések gyors ellátására. Praktikusak a gyorstapaszok, melyek gyakran a vizet is állják. A gyerekekre számítva ebből bőven pakoljunk! Ne feledkezzünk meg az apróbb sérülések, horzsolások ápolásáról sem, legyenek nálunk fertőtlenítésre, sebkezelésre alkalmas készítmények is.

A 3M Nexcare rugalmas, vízálló, átlátszó sebtapaszai gyémánt formájuknak köszönhetően kiválóan tapadnak, védenek a szennyeződésektől, kórokozóktól, nem csúsznak el, nem ragadnak, fájdalommentesen és nyom nélkül eltávolíthatóak.

Megnézem a a 3M Nexcare különleges sebtapaszait>> [1]

Akik kocsival utaznak, mindent találnak a segélycsomagban , de indulás előtt célszerű ellenőrizni, hátha már valaki használt belőle. Nem kötszer, hanem a higiéné eszköze az eldobható, papírból készült vécéülőke-fedő, amely különösen azokon a helyeken fontos, ahol nem a szállodai szobában vagy más, megbízható helyen kell a vécét használni. Ugyancsak érdemes az útra eldobható papírtörülközőt vinni magunkkal. Hasznos útitárs a fertőtlenítő hatású folyékony szappan is.

Gyógyszerek

Ne csomagoljunk be egy egész patikát, de apróságok hasznosak lesznek. Elsősorban olyan szereket vigyünk, amelyeket magunk is tudunk használni, orvosi segítség nélkül is. (A táborozó gyerekek pedig olyat, amit felnőtt nélkül is!) A láz gyakran jelentkezik a gyerekeken, s szerencsére leginkább ahogy jött, el is múlik. Egy-két napon belül általában nem szükséges antibiotikum, de 38 fok felett már lázcsillapító szükséges. A fájdalmak is akkor törnek ránk, amikor legkevésbé szeretnénk: jó, ha van a csomagban fájdalomcsillapító (legtöbbjük általában a lázat is csökkenti). Hányinger nem csak a buszon, a repülőn jelentkezhet, hanem az ismeretlen ételektől is. Vigyünk tehát magunkkal olyan gyógyszert, amely az emésztésünket segíti. Nem az a gond általában, hogy rossz volt az étel, hanem az, hogy a szervezetünk számára szokatlan, nem készültünk fel az emésztésére. Magát a hányingert csökkentő szerek is léteznek, de jó tudni, hogy egy részüket gyerekek nem kaphatják.

A hasmenés nemcsak azért kellemetlen, mert akkor jön rá az emberre, amikor nem várja, hanem az általa okozott gyengeség miatt is. Ezt azoknak az anyagoknak az elvesztése okozza, amelyek egyébként az étkezéssel pótlódnak. A rehidráló sónak vagy poroknak ilyenkor nagy hasznát vehetjük, különösen, ha elegendő folyadékot is iszunk mellé.

A másik véglet sem jó, a székrekedésre hajlamosak gondoskodjanak a segítségről: két nap után célszerű könnyíteni magunkon. Legyen hozzá megfelelő kúp vagy tabletta.

Antibiotikumot felesleges magunkkal vinnünk, orvosi kontroll nélkül veszélyes lehet.

Külsőleg

A Legtöbbször a nappal és a szúnyogokkal van a baj. A leégést megelőzni könnyebb, mint az égést kezelni. Ha már megtörtént a baj, a hűtés és a bőr táplálása a fontos. Különösen a picinyeknél kell vigyázni, mert náluk a leégés mind a fertőződés, mind pedig a nagymértékű folyadékvesztés miatt kritikus lehet.

Ha csak egy-két szúnyogcsípést szereztünk, a hagyományos, vény nélkül kapható kenőcsökkel segíthetünk. Nem szabad azonban ezeket nagy felületen használni, ilyenkor a cinktartalmú rázókeverékeket jobb választani. A gyerekeket napjában többször is "bemeszelhetjük" velük.

Ha kullancsveszélyes helyre megyünk, a kullancscsipeszt ne hagyjuk otthon. Ezzel a legegyszerűbb és a legalkalmasabb is eltávolítani a napjainkban egyre veszélyesebb élősködőt.

A napsütés hatására gyakran fellobban a meglévő herpesz [1], célszerű tehát magunkkal vinni az erre egyébként is használt kenőcsöt, tablettát.

Ne maradjanak otthon az állandóan szedett gyógyszerek sem: ha szükséges, indokolt esetben (pl. hosszabb nyaralás, külföldi út miatt) lehetőség van egyszerre nagyobb mennyiségű orvosság kiváltására is, ennek igazolását azonban nemcsak a patikában, hanem a határállomáson is kérhetik.

Mint gyakorló háziorvos, annak örülök a legjobban, ha az utazásra készülő betegeim tanácsot kérnek tőlem, s együtt állítjuk össze a legcélszerűbb gyógyszercsomagot. Nemcsak az úti célt vesszük figyelembe, hanem az időtartamot, a családban ismert betegségeket, allergiákat is.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes/sick/utipatika1.htm